Zloporaba pirotehnike

PETARDE NA SVAKOM KORAKU Roditeljima prijete masne kazne

P. N.

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Kako je prošle godine donesen novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, roditelji koji ga se ne budu pridržavali platit će kaznu u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna jer djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti pirotehniku



Polako ulazimo u blagdansko vrijeme, a uskoro dolazi i proslava Nove godine. Iako je ovo doba veselja, ono se u trenu može pretvoriti u noćnu moru. S obzirom na to da je upotreba pirotehničkih sredstava uobičajen dio novogodišnje proslave, često se događaju nesreće, a najviše stradaju djeca. Za njihovu sigurnost na javnost zbog toga apeliraju policija i liječnici.


Ozljede od pirotehničkih sredstava kao što su petarde mogu izazvati trajni invaliditet jer, kako kaže dječji kirurg Danijel Laginja iz Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka, dijete može izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva (živci i tetive) i kostiju te teške opekline na rukama i licu, pa će oporavak trajati jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život, javlja Tportal.


Napominje kako su ozljede od pirotehničkih sredstava u ovo doba godine svakodnevna pojava, a jedno ili dvoje djece završi u operacijskoj sali na šivanju ili operaciji. Najčešće su to djeca od 10 do 15 godina, ‘ali nema pravila, ima i puno mlađe djece’.




‘Ozljede od pirotehničkih sredstava tretiraju se po istoj proceduri kao i ozljede od fizičkog napada ili nasilja, pa se prijavljuju policiji. Može se pozvati i socijalna služba, ovisno o težini ozljede’, objašnjava dječji kirurg te savjetuje kako bi roditelji trebali biti prisutni te sami aktivirati pirotehnička sredstva uz sigurnu udaljenost djece, piše Tportal.


‘Mir i dobro’


Već 25 godina Ministarstvo unutarnjih poslova provodi akciju pod nazivom ‘Mir i dobro’ s ciljem sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja iduće godine.


Kako je prošle godine donesen novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, roditelji koji ga se neće pridržavati platit će kaznu u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna jer djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti pirotehniku. To se odnosi samo na pirotehniku I. kategorije, dok onu II. i III. kategorije, koja ima veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti isključivo punoljetne osobe.


Novim zakonom je i zabranjena nabava, prodaja te uporaba petardi i redenika iz III. kategorije, a u skladištima, kao i u prodaji na hrvatskom tržištu, ne smije se naći pirotehnika što nema oznaku CE, kojom se dokazuje da je proizvod ocijenjen i da ispunjava sve zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša.


Građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II. i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).


Nadalje, povećani su iznosi novčanih kazni za fizičke osobe koji sada iznose od tisuću do 15 tisuća te za pravne osobe od tisuću do 80 tisuća kuna.


Iz policije obavještavaju kako se pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja iduće godine, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.


Petarde nisu igračke


Policija savjetuje kako zaštititi djecu od ozljeda:


  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.


  • Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!


  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama jer baš njihova pogrešna uporaba često ima ranjavanje kao posljedicu.


  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči pak najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.


  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.


  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!


  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!


  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.