Izmjene zakona

Osniva se Ministarstvo državne imovine

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine



Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine.


Time se, istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković, daje poseban značaj upravljanju državnom imovinom kao jednim od bitnih čimbenika gospodarskog rasta.


Hrvatska je, kazao je, u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele upravljanja državnom imovinom, ali ni jedan nije ispunio ciljeve, a državna imovina i dalje nije dovoljno iskorištena. Stoga bi ustroj novog ministarstva trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom te njegovo stavljanje u uporabu, zaključio je Plenković.




Na čelu novog ministarstva bi, prema ranijim najavama, trebao biti ministar u Vladi Goran Marić.


Preoblikovanjem ureda u Ministarstvo, ističe se u obrazloženju zakonskog prijedloga, trebala bi se omogućiti uspostava odgovarajuće upravljačke strukture, nužne za efikasno obavljanje poslova koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.


Uz uspostavu novog ministarstva, izmjenama istoga zakona Vlada predlaže i niz promjena, koje se uglavnom odnose na usklađivanje djelokruga ministarstava ili državnih ureda sa zakonima koji uređuju njihove resore.