Negiraju da je količina klora bila iznad dopuštene

Osmero djece završilo u bolnici nakon kupanja u bazenima Termi Tuhelj

Hina

Foto: Dragan Matic / Cropix

Foto: Dragan Matic / Cropix

Iako se odmah posumnjalo na trovanje klorom, iz Termi Tuhelj negiraju da je količina klora bila iznad dopuštene ili da je došlo do greške u njihovom sustavu



Zabočka Opća bolnica u petak je zbrinula osmero djece školskog uzrasta, koja su se nakon kupanja u bazenima Termi Tuhelj požalila na tegobe dišnog i probavnog sustava, a jedno je dijete zadržano i preko noći te je jutros otpušteno kući.


Terme Tuhelj priopćile su kako je osmero djece iz školske grupe pokazalo znakove kašljanja, zbog čega je preventivno pozvana Hitna pomoć. Petero njih odmah je pušteno kući, dvoje nešto kasnije, dok je jedno dijete zadržano preko noći, a otpušteno je jutros.


Iako se odmah posumnjalo na trovanje klorom, iz Termi Tuhelj negiraju da je količina klora bila iznad dopuštene ili da je došlo do greške u njihovom sustavu.“Odmah je pregledan cijeli sustav, koji je netom prije toga rutinski bio kontroliran i pokazivao uredno stanje, te je utvrđeno da je u bazenu količina klora u granicama sigurnosti za zdravlje. Postoji mogućnost da su neka djeca osjetljivija na klor i da su zato reagirala, što ne znači da voda nije bila ispravna, s obzirom da su pored njih u bazenu bila i druga djeca i ostali odrasli gosti. U tijeku dana sanitarna inspekcija i policija pregledali su cijeli sistem pripreme bazenske vode i višekratno testirali isti, te nije utvrđeno nikakvo odstupanje, odnosno sustav je potpuno ispravno radio u svakom trenutku”, stoji u priopćenju.

Iz Termi Tuhelj navode i da je sustav dodatno pregledan od ovlaštenog servisera, te se pokazalo da je potpuno ispravan. Sustav pripreme bazenske vode automatiziran je u skladu s europskim normama, te se dodatno kvaliteta vode provjerava i ručnim mjerenjima više puta u tijeku danu. Tijekom dana bazeni su normalno radili punim kapacitetom, bili su potpuno ispravni i sigurni, ni u jednom trenutku nisu bili zatvoreni i gosti su se nesmetano kupali, zaključuje se u priopćenju.




Doktorica Andreja Filija iz zabočke Opće bolnice izjavila je Hini da su djeca primljena sa simptomima iritacije dišnog i probavnog sustava, da su se žalila na peckanje u grlu, glavobolju i mučninu. Petero je odmah pušteno kući, dok su troje dobili terapiju. Dijete koje je zadržano preko noći već je jučer bilo u redu, ali je zbog mjera predostrožnosti zadržano kroz noć, pojasnila je Filija.