Sve veće razlike

Napukline u SDP-u vidljive i na domjenku: Komadina i Fabijanić u sukobu zbog – Davora Bernardića

Tihana Tomičić

Sjednica Glavnog odbora sazvana je za subotu i očekuje se novi udar na prvog čovjeka stranke. Ključno je pitanje hoće li biti održana rasprava i glasanje o povjerenju predsjedniku SDP-a



RIJEKA Riječki i primorsko-goranski SDP-ovci održali su jučer prigodni božićni domjenak, s kojeg su poručili da Hrvatska treba jak SDP u borbi protiv konzervativizma koji jača, a također i da je ovdašnji SDP još uvijek najstabilniji faktor stranke u situaciji u kojoj se događaju transferi SDP-ovaca u druge stranke ili klubove.


Priznali su i da stranku potresaju problemi, a uoči sjednice Glavnog odbora sazvane za subotu, na kojoj se očekuje novi udar na predsjednika Davora Bernardića, po prvi put su se vidjele i napukline u odnosu potpredsjednika stranke Zlatka Komadine i njegova bliskog suradnika, predsjednika Glavnog odbora SDP-a Erika Fabijanića.


Naime, kako je poznato, prije oko mjesec i pol dana grupacija »neretvanaca« zajedno s Rajkom Ostojićem pokušala je u dnevni red Glavnog odbora uvrstiti točku o izglasavanju nepovjerenja šefu stranke, no Fabijanić je to praktički spriječio te točka nije uvrštena u dnevni red.


Odgovornost za rejting 




Komadinu se tada optuživalo da je stao uz Fabijanića i spasio Beru, no u međuvremenu se dogodila sjednica Predsjedništva prošlog tjedna, gdje je Komadina jasno dao do znanja da sada i on misli da Bernardić treba staviti glasanje o svom povjerenju na stol.


Fabijanić pak ostaje uz Bernardića, tvrdeći da se takav prijedlog može staviti na dnevni red samo s glasovima dvotrećinske većine Glavnog odbora, dok natpolovična većina može samo tražiti izbore za sva tijela i novu konvenciju, ali ne i smjenu šefa stranke, što ponavlja otpočetka.


– Odgovornost za rejting SDP-a nije pitanje jednog člana stranke, pa ni predsjednika. Aktualni predsjednik Bernardić je neposredno izabran, jednako kao i što je aktualni statut SDP-a jednoglasno donesen i vrlo jasno propisuje mehanizme izglasavanja nepovjerenja. Ako netko to želi, neka se uhvati posla i ponaša se po tim mehanizmima, umjesto da priča po novinama. Dotad, za mene je Davor Bernardić predsjednik SDP-a, sve dok konvencija ne odluči drugačije, izjavio je jučer Erik Fabijanić na pitanje novinara da komentira prozivke da je i on suodgovoran za pad rejtinga stranke.


Po njemu, ankete su nevjerodostojne, a najbolji dokaz tome su mjesni izbori u Rijeci, gdje se tvrdilo da je Živi zid pretekao SDP, a na kraju je na izborima dobio dva mjesta od 176, rekao je Fabijanić.


– Situacija u stranci nije bajna, ali stvarnost demantira katastrofičare, zaključio je.


Provjeriti povjerenje 


Na pitanja novinara što očekuje od Glavnog odbora u subotu, Zlatko Komadina rekao je kako je Bernardiću već sve rekao u lice:


– Ja nikome ne govorim iza leđa, sve sam mu rekao na Predsjedništvu prije par dana. Smatram da je neprimjereno govoriti u medijima, i iskoristio sam sjednicu da ondje sve kažem. Uvijek je dobro provjeriti svoje povjerenje pred članstvom – to sam rekao Bernardiću, kazao je Komadina, koji će očito na predstojećem Glavnom odboru podržati zahtjeve da se glasa o povjerenju šefu stranke, ako takvih zahtjeva bude.


– SDP je trenutačno u fazi traženja dinamičke ravnoteže, uz proces diferencijacije. I pokazat ćemo da imamo snage za sve što se od nas očekuje – zaključio je u svom stilu Komadina.


Inače, prema neslužbenim informacijama, nakon što su prošlog četvrtka u Zagrebu razgovarali Komadina i Bernardić, šef stranke je sjeo u auto i u Rijeci se sastao s Fabijanićem, od kojega je tražio da izvidi načine kako da se na Glavnom odboru odgodi rasprava o njegovoj smjeni. Formalno, na Glavnom odboru je tema donošenje financijskog plana stranke za 2019. godinu.


Picula bolji od Milanovića


Komadina je jučer izjavio i kako bi po njegovu mišljenju kandidat SDP-a na izborima za predsjednika Republike trebao biti Tonino Picula, a nikako ne Zoran Milanović.


– Što fali Piculi?! Uostalom, on je već i sam komunicirao da bi bio spreman za tu utrku. A što se tiče Milanovića, pa on se već distancirao od stranke, vjerojatno će ići kao nezavisni. Ne vidim kako bi išao kao kandidat SDP-a kad je izjavio da ne razumije ljude koji cijeli život provedu u jednoj stranci.


Obersnel i Filipović složni


Vojko Obersnel i Marko Filipović složili su se također da Bernardić mora otići: »Mi smo to u pismu zatražili još ljetos«, rekao je Filipović, dok je Obersnel ponovio da su za ovu situaciju odgovorni svi, od Predsjedništva do Glavnog odbora.