Europski tjedan sporta

Nagrada #BeCROactive OŠ Frane Petrića Cres i klubu Reful za popularnu školu jedrenja

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina, što ukupno čini 30 polaznika



ZAGREB Dvadeset i četiri nova ugovora u vrijednosti od 26 milijuna kuna u petak su svečano uručena udrugama koje su ta sredstva dobile za projekte prijavljene na Javni poziv »Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport«.


Kroz projekte odobrene temeljem ovog Javnog poziva omogućit će se bavljenje športom većem broju ljudi, neovisno o njihovim materijalnim ili tjelesnim mogućnostima, a do sada su odobrena ukupno 44 projekta u vrijednosti od 49 milijuna kuna od ukupno raspoloživih sredstava koja iznose 100 milijuna kuna.


Ugovore su uručili Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za šport te Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.




Ovom prigodom dodijeljene su po prvi puta i nagrade za Europski tjedan sporta, koji već četvrtu godinu zaredom provodi Središnji državni ured za šport. Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja građana u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Nagrađeni su najaktivniji sudionici na nacionalnoj razini kroz tri kategorije: obrazovanje, radno mjesto i lokalni junak/junakinja.


#BeCROactive nagrada u kategoriji obrazovanja otišla je na otok Cres, gdje je Osnovna škola Frane Petrića u suradnji s jedriličarskim klubom Reful svojim učenicima pružila mogućnost odabira jedrenja kao izbornog predmeta. Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina, što ukupno čini 30 polaznika. Program se provodi tijekom školske godine i vodi ga profesor tjelesne i zdravstvene kulture, a potrebnu opremu osigurava jedriličarski klub Reful kao udruga građana.


Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove je godine osvojio nagradu za najaktivnije radno mjesto. Trenerica Iva Morandini, ujedno i zaposlenica fakultetske knjižnice, inicirala je obilježavanje Europskog tjedna sporta kroz prigodno vježbanje u knjižnici na mini trampolinima.


#BeCROactive lokalna junakinja ove godine je Snježana Panjkret, trenerica fitnessa koja sudjeluje kao izlagač od samog početka projekta, a poticanjem građana na aktivan i zdrav život Panjkret uspješno širi poruku o važnosti bavljenjem tjelesnom aktivnošću što je i glavna poruka Europskog tjedna sporta.


Nagrade najaktivnijima u protekloj godini podijelili su nogometaš GNK Dinamo Bruno Petković i zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.