GLAS i HSU

Mrak-Taritaš: ZDS pozdrav treba jasno i glasno osuditi sam premijer

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Jasno, nedvosmisleno, pozdrav ZDS je pozdrav jednog drugog, fašističkog režima«, kazala je. Upitala se također kako to da kada HOS-ovci idu u Bleiburg, a otkad je Austrija donijela zakon, tamo to nitko više ne uzvikuje i tamo mu nije nikakav problem



ZAGREB Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak -Taritaš upozorila je u srijedu da se izmjenom i dopunom GUP-a Grada Zagreba devastira donjogradski prostor te je poručila da gradonačelnik njegovom brzom i ishitrenom izmjenom šalje građanima poruku da ga nije briga za njihovo mišljenje.


»Ovom izmjenom i dopunom GUP-a devastira se Donji Grad trajno i zauvijek, prenamjenjuje se Hipodrom koji nema odgovarajuće infrastrukture, neki dobri običaji koji su bili u Zagrebu, a to je da struka preispituje pojedina prostorno-planska rješenja i da su za pojedine dijelove potrebni javni natječaji i detaljni planovi – toga više neće biti«, kazala je Mrak -Taritaš na konferenciji za novinare.


Ona je uoči sutrašnje javne rasprave o izmjeni i dopuni GUP-a naglasila da ova izmjena GUP-a znači da će se »u donjogradskim blokovima koji su tradicija Zagreba moći raditi neboderi i da će ispod njih moći doći nekoliko etaža«.




Istaknula je da je javna rasprava napravljena u periodu kada u Zagrebu nema nikoga. »Mislim da bi bilo dobro sutra pozvati koreanske turiste da malo čuju i da mi čujemo što oni misle o razvoju Grada Zagreba. Drugim riječima, gradonačelnik šalje poruku svojim građanima: ‘Baš me briga što vi mislite, ja točno znam kakvu izmjenu i dopunu GUP-a ja želim’«, ustvrdila je Mrak-Taritaš.


Stanje je alarmantno, izmjena GUP-a je odgovornost i Plenkovića


Ocijenila je da stanje što se tiče izmjena GUP-a alarmantno, dodavši da cilj izmjene nije briga o tome kakav će grad ostati i kako će se razvijati, već je zanima pojedini interes pojedinih investitora.


»Jednako tako poruka je koju gradonačelnik šalje ovom brzom i ishitrenom izmjenom GUP-a svim drugim gradonačelnicima je da ne moraju poštivati zakone i procedure. Ako mi to u Zagrebu možemo, možete i vi u svojim općinama i gradovima«, kazala je čelnica GLAS-a.


Smatra i da odgovornost za izmjene GUP-a nije samo gradonačelnikova, već i premijera Andreja Plenkovića.


»Gradonačelnik je u jednoj stabilnoj koaliciji s HDZ-om, što na gradskoj, što na državnoj razini. Ova izmjena GUP-a takva kakva je, ako se nađe sutra na javnoj raspravi i izlaganju pred gradskim zastupnicima, jednako je tako odgovornost HDZ-a i Plenkovića«, poručila je Mrak-Taritaš.


Osuditi pozdrav fašističkog režima


Mrak-Taritaš je rekla da ustaški pozdrav »Za dom spremni«, koji su HOS-ovci uzvikivali u Kninu na proslavi Oluje, treba osuditi sam premijer jasno i glasno.


»Jasno, nedvosmisleno, pozdrav ZDS je pozdrav jednog drugog, fašističkog režima«, kazala je. Upitala se također kako to da kada HOS-ovci idu u Bleiburg, a otkad je Austrija donijela zakon, tamo to nitko više ne uzvikuje i tamo mu nije nikakav problem.


»Odgovornost je premijera Plenkovića. To treba osuditi i jasno reći, u krajnjoj liniji donijeti zakon koji predviđa ili velike novčane kazne ili kaznu zatvora«, poručila je.


Mrak Taritaš je najavila da će GLAS svoju odluku o tome kojeg će podržati predsjedničkog kandidata donijeti u devetom mjesecu. »Podržat ćemo kandidata koji je od centra prema lijevom, liberalnih uvjerenja, onoga ili onu koji će imati najviše šanse da mogu dobiti Kolindu Grabar-Kitarović«, kazala je.