Čelnici Vlade u gospodarskoj "ofenzivi"

Milanović Luku Rijeka nudi Kinezima, Čačić i Linić Australcima LNG na Krku

Jagoda Marić

 U  Londonu se navodno razgovara i o mogućnosti da se EBRD uključi u privatizaciju Hrvatske poštanske banke i to kroz dokapitalizaciju i preuzimanje 25-postotnog udjela, za što su već ranije iskazali interes



Premijer Zoran Milanović je u Zagrebu pokušao zaintersirati Kineze za suradnju i ulaganje u Luku Rijeka i izgradnju željezničke pruge Rijeka– Zagreb– Kopivnica – Botova, dok je istovremno njegov prvi potpredsjendik Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić u Londonu gdje se održava Skupštini Europske banke za obnovu i razvoj investitorima predstavljao energetske projekte – Plomin III i LNG terminal na Krku.


Premijer  Milanović je u  Banskim dvorima razgovarao s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguom o gospodarskoj gospodarskoj suradnji između Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na područje infrastrukture i energetike, trgovine i turizma priopćili su iz Vlade. Otkrili su i to da je premijer svojim gostima kazao kako prostor za suradnju vidi u  prvenstveno Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru. 


– Hrvatska ima relativno razvijenu infrastrukturu, naše su autoceste među najboljima u Europi, međutim situacija nije zadovoljavajuća kad su u pitanju željeznička mreža i energetika. Luka Rijeka jedna je od najboljih strateških luka u Europi i na njezinom razvoju namjeravamo najozbiljnije raditi. Naša obveza je da ti planovi završe konkretnim projektima, a siguran sam da je to vrlo zanimljivo područje za Kinu. Drugo područje je modernizacija željezničke pruge od Rijeke prema sjeveru kao jedan od glavnih preduvjeta za razvoj Luke Rijeka, kazao je premijer na sastanku.




Prije tri tjedna premijer Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić razgovarali su i s čelnicima kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), jedne od najvećih svjestkih kompanija za usluge u pomorskom prometu, o ulaganju u riječku luku koja se uklapa  planove COSCO-a za jačanje aktivnosti u Srednjoj Europi. I tada je ministar Hajdaš upozorio kako je prepreka u poslu s Kinezima u Luci Rijeka nerazvijena željeznička infratsruktura. Hoće li od tih sve učestalijih sastanaka s Kinezima nešto i biti tek će se vidjeti, ali predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguo  ustvrdio je kako je u tijeku ubrzani razvoj odnosa između Kine i Hrvatske, pri čemu postoji veliki prostor za unapređenje trgovinske i gospodarske suradnje. Potvrdio je i da  postoji interes Kineza za ulaganje u infrastrukturu.  


– Kina pridaje veliki značaj odnosima s Hrvatskom, koja je partner na kojeg se možemo osloniti. Čestitamo vam na skorom punopravnom članstvu u Europskoj uniji, unutar koje će se još intenzivirati naša suradnja. Ohrabrit ćemo kineske kompanije da što više uvoze iz Hrvatske, u kontekstu povećanja obujma bilateralne trgovine. Zainteresirani smo za izgradnju infrastrukture, što je važna točka u području trgovinsko – gospodarske suradnje, rekao je Wu Bangguo. Od deset milijardi dolara, koliko je vrijedna kreditna linija za ulaganja u Srednjoj Europi,  dio će, tvrdi Wu Bangguo, otići i na nekoliko projekta koje Kina planira realizirati s Hrvatskom. 


– Kina je prošle godine u inozemstvo investirala 60 milijardi dolara, a u sljedećih pet godina planira uložiti 500 milijardi dolara, pri čemu će ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u Hrvatsku, obećao je Wu Bangguo.


U financijskom  centru, u Londonu, prvi je potpredsjednik Čačić odradio sastanke s ulagačima, a tamo je, kako doznajemo, otišao s dva udarana projketa – LNG terminalom na Krku i Plominom III.  Među ostalim Čačić je razgovarao i s predstvanicima najveće australske investicijske banke Mecquarie grupe, koja je sudjelovala u velikim privatizacijskim projketima u Zapadnoj Europi, ali i u SAD-u gdje su sudjelovali u privatizaciji cesta. Ta banka ulaže i u infrastrukturne projkete, pa je plan predstaviti i cijeli investicijski projekt Vlade u kojem se dio infrastrukture planira graditi kroz javno-privatno partnerstvo.  



EBRD je danas objavila i svoje najnovije gospodarske prognoze prema kojima za Hrvatsku u ovoj godini prognozira pad BDP-a za 0,6 posto, dok je njena prognoza objavljena krajem siječnja predviđala rast za 1 posto.


Procjena se temelji na onome što je u ovom trenutku prisutno, s obzirom na pad određenih pokazatelja u prvom tromjesečju. Na nama je da dokažemo da će investicije krenuti i da ćemo u drugoj polovici godine preokrenuti trendove u gospodarstvu, ističe ministar Linić komentirajući najnoviju prognozu EBRD-a. 



Zaključeno je kako će se ta investicijska banka javiti na javni poziv, a riječ je okvirno o oko milijardu eura, za projekte JPP-a, posebice u obrazovanju i zdravstvu, kazao je Čačić za Hinu objašnjavajući kako bi okvirni model bio da financiranje ide preko banke, a da se hrvatskim tvrtkama omogući da sudjeluju u radovima, odnosno realizaciji tih projekata.  Godišnja skupština EBRD-a je prilika i za razgovore s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, uz sam EBRD i s predstavniciam Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, ali i predstavnicima nekih komercijalnih banaka, a glavna tema  tih razgovora bili su projekti u Hrvatskoj i mogućnosti njihova financiranja. 


»Vrlo je jasna poruka – novca ima, programi se prihvaćaju. Osnovno je pitanje koliko ćemo mi biti spremni iskoristiti ta sredstava«, kazao je u telefonskoj izjavi ministar financija Linić. Uz to u planu je i sastanak s WYG Grupom, koja je jedan od većih svjetskih konzultanata u realizaciji velikih projekata, između ostaloga i u energetici. 

Iako to u Vladi nitko nije mogao potvrditi doznajemo da nije isključeno da se u Londonu razgovara i o mogućnosti ulaganja EBRD-a u Hrvatsku poštansku banku, za koju je najavljena privatizacija, a ta investicijska banka mogla bi se uključiti kroz dokapitalizaciju i preuzimanje 25-postotnog udjela, za što su već ranije iskazali interes. No, detalje te privatizacije u Vladi će, kako najavljuju, tek otkriti.