Luka Gruž

MORH: Iz operacije ‘Sea Guardian’ vratio se 2. HRVCON

Hina

Ilustracija / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Ilustracija / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Ceremonija dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna, u sklopu programa svečanoga obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja će se obilježiti u dubrovačkoj luci Gruž



DUBROVNIK Uplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 »Dubrovnik« u luku Gruž, u utorak je završeno sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji »Sea Guardian«, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).


Ceremonija dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna, u sklopu programa svečanoga obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja će se obilježiti u dubrovačkoj luci Gruž.


Posada i brod HRM-a RTOP – 42 »Dubrovnik« upućeni su 30. kolovoza u područje Sredozemlja kao doprinos Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti, ističu iz MORH-a.




U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.


Za vrijeme angažmana u Sredozemlju, raketna topovnjača »Dubrovnik« u plovidbi je prešla oko 3500 nautičkih milja. U sklopu operacije naš tim za prekrcaj po prvi puta je u realnoj situaciji izvršio prekrcaj na sumnjivi brod s liste plovila od posebnog interesa.


Izvršen je, navodi MORH, i prekrcaj na brod trgovačke mornarice čime se, u cilju povećanja sigurnosti na moru, ističe važnost suradnje sa trgovačkom mornaricom.


U dodijeljenom području odgovornosti kontingent je ophodio i nadzirao djelatnosti brodova, lociranje plovila, uvježbavanja s drugim brodom te svakodnevno razmjenjivao podatke sa zapovjedništvom i sudionicima u području operacije, a posebno sa mornaričkim ohodnim zrakoplovima.


U svim fazama operacije i u svim zadaćama pripadnici HRM-a pokazali su uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost.


Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnoga broda Ante Uljević.