Nevolje u raju

LETI PERJE U HDZ-u: Bačić: Lako je sad biti general! Od Stiera sam očekivao doprinos u kampanji

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Upitan o mogućim sankcijama Stieru, Bačić je uzvratio da je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko može iznijeti svoje stavove. Odbio je komentirati i eventualne sankcije za one za koje bi analize s terena pokazale da su zakazali, rekavši da ne želi ništa prejudicirati te da HDZ ima svoje procedure koje se tek trebaju odraditi.



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je danas da je “lako biti general poslije bitke” i da je očekivao veći angažman Davora Ive Stiera na izborima za Europski parlament.


Osvrnuvši se na Stierovu izjavu da je HDZ doživio neuspjeh na izborima jer se odrekao desnih birača te kako je spreman vratiti te birače stranci, Bačić je kazao da je „HDZ demokratska stranka u kojoj svatko ima pravo na svoje mišljenje“. Dodao je i da se sa Stierom ne slaže jer ga demantiraju izborni rezultati odnosno i broj glasova koje je HDZ dobio.


Nije, kaže, Stierov istup doživio dramatičnim kako ga se prezentira, i naglasio je da bi za stranku korisnije bilo da se Stier više angažirao u kampanji i prije izbora.




“Lako je biti general nakon borbe. Ima pravo komentirati izbore, ali ne slažem se s njime da je stranka doživjela neuspjeh. Ponovit ću da je HDZ na ovim izborima pobijedio, ostavio je SDP kao drugu stranku s 20 posto glasova u ukupnom broju. Kao u nogometu, nekad se pobijedi s 5:0, nekad s 4:0, nekad s 2:0, ali opet pobijedi”, ustvrdio je Bačić te naglasio da je HDZ najjača politička snaga u Hrvatskoj bio prije izbora, a ostao je i poslije njih.


“Svog prijatelja Davora Ivu Stiera” pozvao je da im se pridruži u analizi koju će provesti unutar stranke i da svoj doprinos. Lokalne oragnizacije najkasnije do sutra analizirat će svoje izborne rezultate, a kada stignu izvješća i analize, sastat će se i Predsjedništvo stranke koje će sve zajedno proučiti, najavio je Bačić.


Na novinarsko pitanje, kazao da ne zna je li Stier jedan od onih stranačkih dužnosnika koji su bojkotirali izbore na terenu.


“Ne vjerujem da bi se Stier bavio takvim aktivnostima. Bilo je vremena, ja sam se u toj kampanji borio za izborni uspjeh stranke i polučio sam u svojoj županiji odličan rezultat”, kazao je Bačić.


Što se eventualne Stierove kandidature za predsjednika HDZ-a tiče, Bačić je podsjetio da je Stier ranije rekao kako će o svojoj kandidaturi govoriti kad se otvore unutarstranački izbori.


Upitan o mogućim sankcijama Stieru, Bačić je uzvratio da je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko može iznijeti svoje stavove. Odbio je komentirati i eventualne sankcije za one za koje bi analize s terena pokazale da su zakazali, rekavši da ne želi ništa prejudicirati te da HDZ ima svoje procedure koje se tek trebaju odraditi.


Smatra u da nema nikakvog razloga da ovo dovede do destabilizacije vladajuće većine.


Komentirao je i sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je odlučilo zastati s postupkom protiv premijera Andreja Plenkovića nakon što je sinoć dobilo Plenkovićev zahtjev za izuzećem čelnice toga tijela Nataše Novaković, koja ranije radila u HUP-u gdje je članarinu plaćao i Ivica Todorić, istaknuvši da o tom eventualnom sukobu interesa ne bi trebao odlučivati neki saborski odbor jer nije dobro da političko tijelo odlučuje o pravnom predmetu.


“Mislim da Sabor o tome nema što odlučivati. Ne mislim da političko tijelo ili neki saborski odbor, posloženo prema političkoj arhitekturi, treba odlučivati o pravnoj stvari. Ako bi se vuklo paralelu s nekim drugim institucijama koje nemaju drugostupanjsko tijelo, u smislu nadzora, u Povjerenstvu bi sami trebali odlučiti je li Novaković bila u sukobu interesa, odnosno, treba li se izuzeti. A ako odlukom tog tijela strana koja je tražila izuzeće nije zadovoljna, može podnijeti tužbu Upravnom sudu. Po meni je to logika, iako ja nisam pravnik”, smatra Bačić.


Bačić kaže da nije sklon da Sabor kao političko tijelo u kojem HDZ ima većinu odlučuje o takvom jednom predmetu, ali da će ako ga se demantira, “kao član Odbora za Ustav vrlo rado odlučivati bez obzira na to tko je podnositelj zahtjeva za izuzećem“.


Kazao je i da je sada na Nataši Novaković da zatraži očitovanje Povjerenstva o njenom izuzeću, nakon čega Martina Dalić ima ponovno pravo podnijeti tužbu Upravom sudu i tek kada bude jasno može li Novaković predsjedavati u tom slučaju, treba donijeti novu meritornu odluku u slučaju Dalić.