Posljedice rezultata izbora

LABUĐE JEZERO: U HDZ-u misle da su birači maloumni kad ne glasaju za njih

Zdenko Duka

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Je li glasačima HDZ-a sam nečastivi došapnuo, dok su išli na birališta, da umjesto za njihov HDZ, glasaju za Ružu ili Hasu? Doista treba imati političke hrabrosti pa čak i drskosti predbaciti vlastitim biračima da su toliko povodljivi, čak i maloumni, da ne znaju tko im glavu nosi

Rezultati europskih izbora dobro su prodrmali mnoge stranke, a zbog podbačaja u broju zastupnika i nikad slabije biračke potpore na jednim izborima najviše kuha u HDZ-u. Ali, pred očima javnosti raspada se Živi zid zbog neviđene svađe oko toga tko će ići na ogromnu plaću u EP. Također se polako razdružuju neke stranke iz sedmeročlane Amsterdamske koalicije koja je jedva jedvice prešla prag i dobila eurozastupnika. Jer, HSS i HSU snube da ih SDP opet primi pod svoje skute.Doći će, zatim, do promjene predsjednika HNS-a, također će biti promjene i na čelu HSLS-a. To će biti za nekoliko mjeseci i moramo reći da to nije posljedica izbora, jer ove obje kadrovske promjene bile su najavljene i ranije. No, slabim su rezultatima osnažene. A što stranka Milana Bandića katastrofalnije prođe na izborima to se Bandić prikazuje većim bajom i postaje arogantniji, to je već njegov uhodani PR-ovski orijentir.SDP je zaista za sve neočekivano dobio četvrti (uvjetni) mandat pa su time ohrabreni. No, čeka ih težak izbor odabira predsjedničkog kandidata koji će ovako ili onako ostaviti uskoro traga na jedinstvo stranke.

Neka visi Pedro


Drama u HDZ-u bez nekog skorog rješenja na vidiku širi se i na vladajuću koaliciju i na Vladu. Nije samo HDZ prošao loše (22,7 posto) nego i svi njegovi partneri. SDSS 2,66, HNS 2,60, Bandić 1,97, Reformisti 0,92, HSLS 0,54 posto, dakle, cjelokupni potencijal te koalicije je sada nešto više od 31 posto. Sedamdesetak posto ih je protiv ove vlade a to je po prilici onaj postotak ispitanika koji u svim anketama iskazuje svoje nezadovoljstvo smjerom u kojem zemlja ide.Plenkovićev savjetnik Robert Kopal primijenio je jako smiješnu teoriju o crnom labudu, o „nepredvidivom, izvanrednom događaju“ koji krije krivca za neuspjeh. I onda je poslije nekoliko dana ustanovio da ima dokaze o unutarstranačkoj sabotaži. Iako nije rekao, mislio je valjda na ‘svemoćnog’ Milijana Brkića, Plenkovićevog stranačkog zamjenika, i na njegove ljude. O zavjeri i sabotaži najviše zna čuveni Vojko V., čiju pjesmu i Gordan Jandroković rado pjevuši. Kad sami upropastimo stvar, najlakše je naći opravdanje i krivca, neka visi Pedro.




Rezultati izbora sigurno su imali utjecaja i na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Ona je prije nekoliko mjeseci učinila zaokret s desnog prema centru, razriješivši savjetnika Matu Radeljića. Za neke svoje dotadašnje poteze delegirala je odgovornost na savjetnike. I sada, kada se vratila Plenkoviću, on je prilično oslabio. Hoće li sada u idućoj predizbornoj kampanji opet natrag u kritiziranje Vlade i u desničarsku retoriku? A Mate Radeljić angažira Miroslava Škoru kao predsjedničkog kandidata.



Jer, kako su ti dobro organizirani saboteri mogli obaviti svoj tajni diverzantski posao? Jesu li glasači HDZ-a možda bili negdje zaključani ili nisu mogli iz svojih kuća da bi glasali? Ili im je sam nečastivi došapnuo, dok su išli na birališta, da, umjesto za njihov HDZ, glasaju za Ružu ili Hasu? Opće je poznato da HDZ-ovi birači nisu baš među onima najobrazovanijima, pa onda valjda i među onima koji ponajviše analitički i kritički rasuđuju, ali treba imati čak i političke hrabrosti pa i drskosti predbaciti vlastitim biračima da su toliko povodljivi, čak maloumni, da ne znaju tko im glavu nosi i da ih je čas posla nagovoriti da glasaju protiv stranke koju vole. Naprosto, ako nisu glasali za HDZ nego za nekog drugog, onda su za to sigurno imali i neke svoje razloge a nisu to učinili samo zato jer ih je na to uputila neka brkićevska saboterska mreža. Možda je ljubav prestala. Osim toga, jeste li sigurni da su to i dalje vaši glasači ako više za vas ne glasaju?Plenković kaže da nije Brkića vidio u ovoj HDZ-ovoj kampanji, da „nije učinio ništa“. Ali, što bi tek bilo da ga je vidio? Što bi pomislio, da pomaže ili da organizira sabotažu?

Crno je u modi


Ne želimo reći da Milijan Brkić ne želi rušiti Plenkovića, dapače, oni su u sukobu već godinu dana, valjda i dulje. Za koga je Brkić glasao možemo jedino nagađati, ni labudovi ne znaju. Vidjet ćemo hoće li Brkić biti optužen za uhođenje, možda i druge još teže inkriminacije. Znamo da razrješenje sukoba predsjednika stranke i njegovog zamjenika stalno visi u zraku, možda će ostati visjeti još mjesecima ili tko zna još koliko. Ali, možda je jednim dobrim dijelom lošem rezultatu HDZ-a doprinijelo i to da Brkića veže uz mnoge gadne stvari ali je svejedno i dalje drugi čovjek stranke. Isto tako i brojne ministarske imovinske afere se nižu i nižu i – nikome ništa.Crni labud u ovom slučaju može biti samo jedna uspjela likovna metafora jer krajnja hrvatska desnica koja je, makar i razjedinjena, uspjela pokazati svoju snagu – jako voli crno.Plenkovićev HDZ ne može biti Karamarkov HDZ, kojem je Karamarko priključio svu moguću desnicu. Ako Plenković želi profilirati stranku, koja je inače veći dio 30-godišnjeg razdoblja bila široki (djelomično i krajnje) desničarski pokret, onda je ovo cijena i tako bi, svjetonazorski, trebao nastaviti. Ali je za Plenkovića problem da jednostavno ne može pridobiti niti dio birača centra, uz brojne afere i korumpirane političare i uz bahatost vlasti koja na sve to ne reagira i tako omalovažava javnost.U HDZ-u je autoritet vođe Plenkoviću poljuljan, a hadezeovci traže da im vođa ulijeva strahopoštovanje. Ako od njega nemaju koristi, što će im?Hoće li Plenković sazvati unutarstranačke izbore (a zadnji rok je za godinu dana)? Ili parlamentarne izbore već u listopadu ove godine, koje je kao mogućnost spomenuo Darinko Kosor? To bi u ovoj situaciji moglo biti dobro za zemlju, da se što prije situacija razriješi pa da se ide naprijed. Tako je postupio Kurz u Austriji i Cipras u Grčkoj. Nisu to morali učiniti, ali su ih situacije na to navele. Ali za to je potrebna državnička hrabrost i odgovornost.Ili, hoće li Plenković barem rekonstruirati vladu? Njegovom načinu vladanja najviše odgovara dugo čekanje.

Raspad živozidaša


Teške posljedice izbora, ali ne toliko zbog izbornog neuspjeha, proživljava Živi zid koji se doslovno raspada zbog velike svađe oko toga tko će u Bruxelles i Strasbourg na veliku eurozastupničku plaću. Da su osvojili dva mjesta što je još prije dva-tri mjeseca bilo prilično izgledno, možda bi se nekako i dogovorili. Ali, ovako kad je samo jedno mjesto, grabež je valjda bio neizbježan. Tu se više ne zna tko je protiv koga. Zasad se čini da su Branimir Bunjac (koji je ono prije dva mjeseca saborskom stražaru prijetio smrću) i Ivan Pernar na istoj strani, protiv Vladimire Palfi i njezinog muža i predsjednika stranke Sinčića. Pernar izlazi iz stranke, ide na predsjedničke izbore, osnovat će novu stranku ili se vratiti u ABC demokracije. Ali, sutra se sve može promijeniti, malo je tu iole vjerodostojnih.Bandić želi prodrmati koaliciju i traži ostavku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, navodno zato što nije isfinancirala i udžbenike za izborne predmete, kakav je, primjerice, vjeronauk. Po prokušanom receptu diže gas nakon izbornog debakla. Vrlo je vjerojatno i da hoće malo ‘stisnuti’ Plenkovića iz više motiva, a jedan od njih je i značajni tal s braćom Brkić, Milijanom te Jozom koji je operirao navodno s čak 26 zagrebačkih gradskih prostora. Tu su veliki financijski interesi. Ali Bandić nema nikakve snage ni mogućnosti rušiti ministricu i izazivati krizu Vlade jer ‘njegovih’ 12 saborskih zastupnika, odnosno ‘žetončića’, kako ih on zove, nipošto ne žele raspuštanje parlamenta, jer više nitko od njih neće biti u prilici izboriti mjesto u Saboru. Pa nisu valjda poludjeli.Iako su ovo prvi izbori, Start Dalije Orešković s 2,02 posto nije dobro prošao. No, nekoliko članova Predsjedništva stranke napustilo je kampanju još prije izbora a onda su desetak minuta prije završetka glasanja putem sms-a dali ostavke. Riječju, stranka se raspala. Možda je bilo bolje da je Dalija Orešković išla na izbore sa svojom neovisnom listom, no sada o tome nema smisla razglabati. Dalija Orešković želi nastaviti u politici, vidjet ćemo kako će dalje graditi poziciju.Mnogo toga, kao lakmus papir, pokazali su rezultati ovih izbora i sukladno tome, izazvali potrese u strankama te pokreću neka pregrupiranja. Sada mnogi bolje znaju na čemu su. Jedino što je sve manje jasno, to je kakva će koalicija vladati Hrvatskom nakon parlamentarnih izbora, ma kada oni bili.