Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Ispis članka: Kujundžić: Liječnici će više pratiti zdravstveno stanje vlasnika oružja - Novi List

NoviList.hr

Kujundžić: Liječnici će više pratiti zdravstveno stanje vlasnika oružja

Odgovor na kritike

9. siječanj 2019 15:18

Napisao: HINA

»Liječnici obiteljske medicine, kao i svi liječnici, imaju veliku odgovornost i na određeni način ovdje je skrenuta pozornost da malo više prate svoje pacijente i dojave ako postoje bilo kakvi ozbiljniji urušaji u zdravstvenom stanju nositelja dozvole za oružje«, izjavio je Kujundžić uoči sastanka Vladina užeg kabineta

Reuters

ZAGREB Komentirajući tvrdnju liječnika primarne zaštite da je novim Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja na njih prebačena odgovornost za sve loše što se dogodi s vlasnicima oružja, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je liječnicima zakonom samo skrenuta pozornost da više prate takve svoje pacijente i prijave svaku promjenu u njihovu zdravstvenom stanju.

»Liječnici obiteljske medicine, kao i svi liječnici, imaju veliku odgovornost i na određeni način ovdje je skrenuta pozornost da malo više prate svoje pacijente i dojave ako postoje bilo kakvi ozbiljniji urušaji u zdravstvenom stanju nositelja dozvole za oružje«, izjavio je Kujundžić uoči sastanka Vladina užeg kabineta.

Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja, koji je stupio na snagu 1. siječnja, olakšano je dobivanje dozvole za posjedovanje i nošenje oružja te su ukinuti obavezni zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe s dozvolom za oružje.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) požalila se da je liječnicima nametnuta zakonska obaveza prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata s dozvolama za oružje, a u slučaju neprijavljivanja predviđena je sankcija, odnosno novčane kazne od 1000 do 5000 kuna.

Stoga su najavili da će sve osobe koje imaju dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja u idućem razdoblju dobiti poziv na izvanredni zdravstveni pregled kod svog izabranog liječnika.

Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima ponovno prokomentirao ponašanje saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara i njegovo dijeljenje zdravstvenih savjeta putem facebooka.

»Mislim da je preozbiljno mjesto na kojem se taj čovjek nalazi da bi se i šalio, ako se šali, a njegove kompetencije u medicini prosudite sami«, rekao je ministar zdravstva.