Lažna obećanja

Je li ovo čista obijest? Djeci s poteškoćama opet su odbili besplatan trajekt s otoka

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



ZAGREB Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku danas je glasovima vladajućih iz HDZ-a i HNS-a odbio prijedlog donošenja zakonskih izmjena, kojima bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju.


Protiv su glasovali: Ivan Čelić (HDZ), Željka Josić (HDZ), Ivan Kirin (HDZ), Vlatko Kopić (HDZ), Ljubica Lukačić (HDZ) i Bernarda Topolko (HNS). S druge strane, inicijativu „Bračkih pupoljaka“ za izmjenu zakona podržali su: Ines Strenja (Most), Marija Alfirer (SDP), Romana Jerković (SDP), Željko Jovanović (SDP), Kažimir Varda (Bandić Milan 365) te Siniša Varga (nezavisni zastupnik). Na današnjoj sjednici i glasovanju nije prisustvovao Marko Sladoljev (Most).


– Zgroženi smo i ogorčeni današnjim razvojem situacije na Odboru za zdravstvo i socijalne politike te ponovnim neizglasavanjem izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz na kopno.


Dosta lažnih obećanja




Dosta nam je lažnih obećanja jer smo samo u protekla dva mjeseca od resornog ministra Olega Butkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobili jamstva da će se ova situacija riješiti po hitno proceduri i to prije ljetne stanke.


Mi se za ovo borimo već deset godina i nemamo razumijevanja prema činjenici da ljudima koji vode našu državu nije jasno kako su financijski troškovi roditelja djece s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka jednostavno neodrživi te da neki od njih jedva preživljavaju.


Terapija na kopnu za našu djecu je neophodna, ali iziskuje velike izdatke od kojih su najveći upravo oni koji idu na trajektni prijevoz, izjavila je Maja Bonačić-Proti, predsjednica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ nakon što na današnjoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalne politike nije donesen zaključak na ovu temu, i to zbog izjednačenog omjera od šest glasova za i šest glasova protiv.



Dodaje da bi voljela vjerovati da živimo u društvu u kojem bi svi trebali biti jedinstveni oko tema poput ove.


Ne vide razlog


– Jednostavno ne vidimo razlog zašto vladajući uporno odbijaju podržati ove izmjene te što ih to točno tjera da uvijek glasaju protiv osiguravanja dostojanstvenog života za djecu s teškoćama u razvoju. Život na otoku je i ovako izazovan, a kamoli kad trebate nekako svaki mjesec pronaći financijska sredstva kako bi svome djetetu olakšali svakodnevni život.


Nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona, ali obećanja o njegovom donošenju slušamo već godinama i više u njih ne vjerujemo. Uostalom, kao što nam je i ministar Butković rekao na sastanku, izmjene se mogu uvijek donijeti kroz hitnu proceduru, a poslije se lako uvrste u taj novi zakon. Kad i ako ga ikad donesu. Što vrijeme više ide, nama je sve teže, zaključila je Maja Bonačić-Proti.


Podsjetimo, u studenom 2018. Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač predstavili su javnosti inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.


Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost.


Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također su dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte.


Paprena cijena karata


– Kada se uzme u obzir da je cijena povratne karte za npr. liniju Supetar – Split – Supetar za osobni automobil, roditelja i dijete oko 200 kuna, primjerice za dijete s težim tjelesnim oštećenjem, ili dijete s autizmom te da isto moraju konzumirati i po nekoliko puta tjedno, onda je jasno naše inzistiranje na izmjeni Zakona i za uvrštavanja prijedloga u hitnu proceduru, ističe Maja Bonačić-Proti.



Predlagatelj promjene zakona Arsen Bauk najavio je za Telegram da će predsjednici Odbora predložiti da na sljedećoj sjednici ponovo glasaju, kada bude pun sastav odbora.


– Sada nam je nedostajao kolega iz Mosta pa možda, ako svi ostanu pri istom mišljenju, a on se prikloni nama, možda Odbor prihvati prijedlog da se taj zakon prihvati u prvom čitanju, rekao je Bauk.


Predsjednica Odbora, Mostova Ines Strenja-Linić, kaže Bauk, dala mu je prijedlog kako da pogura promjene Zakona.


Čista obijest vladajućih


– Spomenula je mogućnost da potpisima točku uvrstimo na plenarnu sjednicu. S obzirom na to da imamo pravo jednom mjesečno to predložiti, vidjet ćemo hoćemo li to napraviti u sedmom mjesecu ili devetom. To je jedna nova ideja, s obzirom na to da je predlagatelj pojedinac, odnosno ja, nisam očekivao potporu drugih klubova za tu vrstu potpisa, pojasnio je Bauk.


Bauk kaže i kako je ovu temu dosad držao podalje od dnevno političkih događanja, ali kako misli da se ovdje radi o čistoj obijesti jer se radi o zakonu protiv kojeg nitko nema ništa i koji se već šest mjeseci kiseli na dnevnom redu.


– Mišljenje Vlade, koja je u siječnju rekla da priprema cjelovit zakon, možda je u siječnju i moglo biti prihvatljivo, ali od tada je prošlo već pet mjeseci, a mi zakon još nemamo ni u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a kamoli u fazi Vladine ili saborske procedure.



Žao mi je zbog toga svega jer sam dao mogućnost i parlamentarnoj većini da preuzme prava predlagatelja, ali jednostavno se nisu složili s time. Ja sam to dosad držao van ovih dnevno političkih rasprava, ali vidjet ću s predstavnicima roditelja kako ću se dalje postaviti, kaže Bauk.


Rješenje postoji


Predsjednica Odbora Ines Strenja-Linić za Telegram je pojasnila što se sada može učiniti.


– Bauk bi trebao skupiti 31 potpis i nakon toga u roku 30 dana prijedlog mora ići na plenarnu sjednicu. Taj zakon je od 11. mjeseca na dnevnom redu i to će se predugo razvući. Žalosno je što vladajući ne razumiju da ovo nije desna ili lijeva tema. Ja sam danas još jednom sve prozvala i rekla neka budu odgovorni ovima koji su ih izabrali, rekla je.


Strenja-Linić naglasila je i kako su sve lokalne samouprave s Brača i okolnih otoka, bilo lijeve ili desne, podržale prijedlog za promjenu Zakona, ali da vladajući jednostavno nemaju osjećaj za to.


– Ponudila sam im model koji sam ja koristila kada je moj prijedlog mjesecima stajao na dnevnom redu i nisu ga htjeli staviti na sjednicu, da sami predlože svoj zakon, kao što su napravili tada s nekoliko izmijenjenih riječi i taj smo zakon izglasali. Tako je moglo biti i sada, dodaje.


Ističe kako su vladajući imali sedam mjeseci da predlože vlastitu izmjenu Zakona, da se on izglasa i da se ta jedna sporna rečenica, koja bi omogućila djeci s teškoćama besplatan trajektni prijevoz, promijeni.


– Nezamislivo je da postojeći članak 47. obuhvaća i umirovljenike i lučku kapetaniju, znači da je toliko širok spektar, a da su djeca izostavljena iako se ne radi o puno djece, ali nemaju sluha za njih, rekla je za Telegram Ines Strenja-Linić.