Bit će pakleno

Hrvatska od sredine tjedna na udaru toplinskog vala iz Afrike: ‘Takve vrućine u lipnju su jako rijetke’

Hina

Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine, navodi dnevnik



Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđene za lipanj, a od sredine tjedna i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području postoji opasnost od toplinskog vala, piše u nedjelju Večernji list, pozivajući se na prognostičare Državnog hidrometeorološkog zavoda.


Početkom tjedna nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje. Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine, navodi dnevnik.


Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.




Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva, ističu dežurni prognostičari DHMZ-a, ističe Večernji.


I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj. Britanski meteorološki zavod Metoffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti »silovite oluje« pa je upozorio Britance da se pripreme na »vruće, vlažno i nestabilno« vrijeme. Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje »neviđen toplinski val za lipanj« koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj, piše Večernji list.