Politički tajnik Mosta

Grmoja je doveo u vezu izbor Pejčinović Burić i napredak Srbije. Odgovorili su mu iz MVEP-a

Hina

Nikola Grmoja, Marije Pejčinović Burić / Foto: Novi list

Nikola Grmoja, Marije Pejčinović Burić / Foto: Novi list



U povodu komentara jednog od čelnih ljudi Mosta Nikole Grmoje o navodnoj povezanosti izbora ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe s napretkom Srbije u pristupnim pregovorima unatoč tomu što ne ispunjava obveze ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u petak uzvratilo kako su to sramotne i neutemeljene konstrukcije te da se MOST ne može pomiriti s izborom ministrice, najvećim uspjehom Hrvatske kada je riječ o odabiru hrvatskih predstavnika u međunarodne organizacije.


Most nezavisnih lista osudio je u petak otvaranje novog poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU, za što je bila i Hrvatska, ustvrdivši kako Srbija ne izvršava preuzete obveze, a postavili su i pitanje povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe s neutemeljenim napretkom Srbije u pregovorima.


MVEP u priopćenju odgovara kako je Srbija je na Međuvladinoj konferenciji 27. lipnja otvorila pregovore u samo jednom poglavlju, 9., koje se odnosi na financijske usluge. Otvaranje određenog poglavlja ovisi o tehničkoj spremnosti za pregovore u tom području, no ukupna dinamika pristupnog procesa ovisi o napretku u ključnim poglavljima vladavine prava i temeljnih prava, poglavlja 23. i 24.




»Hrvatska vrlo pomno i kontinuirano prati napredak Srbije u poglavlju 23 koje sadrži cijeli niz prijelaznih mjerila koja Srbija mora ispuniti, uključujući ona koja su od posebnog interesa i važnosti za Hrvatsku, a odnose se na osiguravanje prava žrtava rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, suradnji u rješavanju pitanja nestalih osoba, izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, punu suradnju Srbije s MICT-om te punu primjenu domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava«, ističe MVEP.


»Hrvatska očekuje od Srbije ispunjavanje svih mjerila i kriterija, uključujući mjerila iz poglavlja 23 i 24 od našeg posebnog interesa«, dodaje.


»Pristupni proces temelji se na jasnim i dobro poznatim kriterijima, naročito u području vladavine prava. Nijedna država, pa ni Srbija, ne može postati članica bez ispunjenja tih uvjeta«, zaključuje se u priopćenju.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja je rekao kako su ovaj tjedan obilježili diplomatski uspjesi Hrvatske i Srbije.


»Glasovanje u Vijeću Europe je tajno, pa ne znamo jesu li srbijanski predstavnici podržali Mariju Pejčinović Burić, ali glasovanje u EU o otvaranju novog srbijanskog poglavlja je jednoglasno, pa pouzdano znamo da je predstavnik Hrvatske podržao otvaranje novog srbijanskog poglavlja«, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare, prema priopćenju Mosta.


Ustvrdio je i kako »Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave te diplomatske uspjehe, a jedini koji ne slave su hrvatske žrtve srbijanske agresije na čiji račun se izgrađuju međunarodne birokratske karijere i ostvaruju interesi države odgovorne za najveće zločine u Europi od Drugog svjetskog rata«.


Grmoja je rekao i kako ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke vladinog Povjerenstva za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju Poglavlja 23.o pristupanju Srbije u EU. Te obaveze Srbije uključuju »brzu dostavu informacija« o nestalim osobama, kao i »omogućavanje pristupa pravdi žrtvama« srbijanske agresije.


»Dužnosnici hrvatske vlade i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze, a ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra Medveda Sučić javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju Poglavlja 23.«, rekao je Grmoja.