Sastanak s čelnikom EP-a

Grabar-Kitarović: Samo ujedinjena EU može se suprotstaviti suvremenim izazovima

Hina

Snimio Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Snimio Dalibor Urukalovic/PIXSELL

»Buduće napore treba usmjeriti na daljnje približavanje Unije europskim građanima, na njihovu zaštitu i na smanjivanje postojećih razlika između država članica, u čemu značajnu ulogu ima i Europski parlament«, kazala je predsjednica



ZAGREB Samo ujedinjena Europska unija može se suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti, izjavila je u četvrtak u Zagrebu predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku s čelnikom Europskog parlamenta.


Hrvatska predsjednica je na sastanku s predsjednikom EP-a Davidom-Marijom Sassolijem te s predsjednicima i izaslanicima političkih skupina i klubova zastupnika EP-a razmijenila mišljenja o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, ali i drugim trenutnim globalnim izazovima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.


U svojem obraćanju, Grabar-Kitarović je izrazila mišljenje kako se »samo ujedinjena Europska unija može suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti«.




»Buduće napore treba usmjeriti na daljnje približavanje Unije europskim građanima, na njihovu zaštitu i na smanjivanje postojećih razlika između država članica, u čemu značajnu ulogu ima i Europski parlament«, kazala je predsjednica.


Dodala je kako će za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije Hrvatska dati daljnji poticaj prijedlozima i inicijativama koje pridonose uravnoteženom i održivom gospodarskom rastu, promiču povezanost i jačaju sigurnost njezinih građana.


Predsjednica je prisutne upoznala i s Inicijativom triju mora koju je pokrenula s poljskim kolegom Dudom, a s ciljem konvergencije gospodarstva i brisanja razlika između »istočne« i »zapadne« Europe.


Osvrnuvši se na stanje u jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako će Hrvatska nastaviti aktivno podržavati proširenje Europske unije, a sugovornici su razgovarali i o aktualnim migracijskim trendovima kao i demografiji, stoji u priopćenju.


»Demografija je pitanje svih pitanja u Hrvatskoj, ali predstavlja i izazov za svaku drugu državu i iznimno mi je drago što je i nova Europska komisija prepoznala to pitanje na razini Europske unije«, kazala je. Poručila je kako demografija nije samo problem starenja stanovništva i smanjenja prirodnog prirasta, već i gubitka mladih, obrazovanih i produktivnih radnika odlaskom u razvijenije države članice, izrazivši zadovoljstvo što je za demografska pitanja u novoj Komisiji zadužena Dubravka Šuica.