Predsjednica nazočila misi

Grabar Kitarović: Dan neovisnosti trebao bi biti spomendan

Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak kako bi bilo dobro da se Dan neovisnosti obilježava kao spomendan, a da bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara trebao postati državni blagdan kako bi u Vukovar mogli doći svi koji to žele



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak kako bi bilo dobro da se Dan neovisnosti obilježava kao spomendan, a da bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara trebao postati državni blagdan kako bi u Vukovar mogli doći svi koji to žele.


Predsjednica Republike čestitala je građanima Dan neovisnosti nakon što je nazočila svetoj misi koja se tim povodom održala u crkvi sv. Marka.


Upitana hoće li ovo biti posljednji put da se Dan neovisnosti slavi kao državni praznik, predsjednica je odgovorila kako bi bilo dobro da se jednom za svagda odredi da 30. svibanj bude državni blagdan, a da se 8. listopada obilježava kao spomendan.




“Moj stav je da 30. svibnja treba biti Dan državnosti, a ovo što se tiče Dana neovisnosti 8. listopada malo je zbunjujuće”, kazala je pojasnivši kako je njezino diplomatsko iskustvo pokazalo da ta dva datuma prilično zbunjuju druge države, koje nisu sigurne kada nam je točno Dan državnosti.


Smatra i da bi se 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao proglasiti državnim blagdanom.


“Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku”, izjavila je predsjednica Republike.


Grabar Kitarović: U potragu za nestalim pomorcima uključene i druge države


Predsjednica je kazala kako se nastavlja potraga za pomorcima potonulog broda Bourbon Rhode.


“Prema mojim informacija, nije tu uključena samo Francuska, nego i neke druge države koje nam pomažu, traži se i preko satelita i preko dronova i slično, između ostaloga i SAD”, izjavila je Grabar Kitarović.