Uvrijedio mnoge

Glunčić: Ispričavam se zbog nepromišljene izjave, nije mi bila namjera nikoga diskriminirati

Hina

Matko Glunčić / Foto Dalibor Urukalović / Pixsell

Matko Glunčić / Foto Dalibor Urukalović / Pixsell

Glunčić je u nedjelju sudjelovao u emisiji »Točka na tjedan« televizije N1 u kojoj je na pitanje voditeljice da prokomentira ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanjima, s obzirom na velik broj odlikaša i vrlodobrih učenika, odgovorio da su u Hrvatskoj »u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine«



ZAGREB Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić ispričao se u ponedjeljak zbog izjave koju je dao u nedjelju u televizijskoj emisiji komentirajući rezultate PISA istraživanja, naglasivši u isprici da mu nije bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu.


»Komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio«, navodi Glunčić u isprici.


Glunčić: Pogreška je nenamjerna


»Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti«, naglašava.




Glunčić ističe da je pogreška bila nenamjerna te da je svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela izjave nastojao još tijekom emisije objasniti svoja stajališta.


Glunčić je u nedjelju sudjelovao u emisiji »Točka na tjedan« televizije N1 u kojoj je na pitanje voditeljice da prokomentira ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika na PISA istraživanjima, s obzirom na velik broj odlikaša i vrlodobrih učenika, odgovorio da su u Hrvatskoj »u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine«.


Pupovac: Izjava »obogaćena« šovinističkim dodatkom


Glunčiećvu izjavu komentirao je i saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je za Index istaknuo kako je ta izjava izrečena »na osnovi provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti« te da je »obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom, zaboravljajući da inteligencija i znanje nisu raspodijeljeni po kriterijima koje on spominje jer kad bi bili, onda jedan od najznačajnijih znanstvenika današnjice, Stephen Hawking ne bi bio to što jeste, kao što isto tako ni Nikola Tesla ne bi bio to što je bio«.