Rasprava u Europskom parlamentu

Flego: Potrebna nam je koordinacija turizma na europskoj razini

P. N.

Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom, kazao je Flego



BRUXELLES  „Turizam čini 10% europskog BDP-a, što je samo u prošloj godini iznosilo 1880 milijardi eura, a zapošljava preko 26 milijuna ljudi u EU. Vidimo, dakle, da turizam ima itekako važnu ulogu u europskom gospodarstvu, ne samo u smislu gospodarskog rasta, već i kao doprinos zapošljavanju, regionalnom razvoju te prepoznatljivosti destinacije“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu. 


Naime, kao član Odbora za promet i turizam (TRAN), Flego se u raspravi osvrnuo na izazove europskog turizma kazavši da je „turizam ovisan o mnogo čimbenika i utjecaja drugih politika, od prometa do zaštite okoliša, i upravo je zato važno osigurati koordinaciju turizma na europskoj razini“.


– Europa je sa 713 milijuna međunarodnih dolazaka u 2018. najpoželjnija svjetska destinacija, to je gotovo polovica svih međunarodnih dolazaka na svjetskoj razini zabilježenih u toj godini. Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom, kazao je Flego. 




Zastupnik IDS-s u EP-u smatra i da „razvoj turizma mora ići ukorak s novim „Zelenim sporazumom“ te da je Europu potrebno brendirati u skladu s tim. Time bismo, kako je naveo Flego, riješili i ključne probleme nekontroliranog rasta određenih destinacija te stihijski razvoj turizma u Europi.


– Ne smijemo zanemariti opasnost nekontroliranog turizma, tzv. overtourisma, što je realan rizik za destinacije diljem svijeta. Mnogo je primjera, nažalost, gdje su kulturna i prirodna dobra mjesta i zajednice ugroženi ili gdje cijene života i nekretnina rapidno rastu. Nekontrolirani prekomjerni turizam negativna je posljedica rapidnog rasta turističkog sektora koju nipošto ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. 


Na kraju, Flego je naglasio da bi sektor turizma u EU svakako trebao imati svog povjerenika.


– Sektor koji čini ukupno 10% europskog BDP-a zaslužuje svog povjerenika! Bez povjerenika ili tijela unutar Komisije koje je zaduženo isključivo za sektor turizma, ne može biti jasne koordinacije na europskoj razini.  Time dovodimo u pitanje moguće ostvarenje ciljeva o smanjenju emisija CO2, kao i dekarbonizaciju ovog sektora. Turizam u svim zemljama ostvaruje značajne razine zagađenja te troši znatne resurse, kazao je Flego te zaključio da je „turizam Europi previše važan da bismo ga ostavili po strani“.