Događaji "ispod radara"

Evo što se sve bitno dogodilo u Hrvatskoj dok smo svi gledali nogomet

Zlatko Crnčec

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Život u sjeni Mundijala Ovaj je tekst svojevrsni podsjetnik da se u Hrvatskoj događalo puno važnih stvari koje nemaju veze s nogometom, a itekako će utjecati na svakodnevni život nakon što prođu najtopliji ljetni mjeseci



Za one koje inače zanima što se događa u zemlji, a zadnji su mjesec ipak pratili samo ono što se događalo u Rusiji s našim nogometašima, ovaj je tekst svojevrsni podsjetnik da se u Hrvatskoj događalo puno važnih stvari koje nemaju veze s najvažnijom sporednom stvari na svijetu.


Događaji su to koji će itekako utjecati na svakodnevni život nakon što prođu najtopliji ljetni mjeseci u kojima ipak sve miruje.


Donosimo pregled tih događaja.


1. Restrukturiranje Uljanika




Na prvom je mjestu svakako financijska i gospodarska drama oko Uljanika i »3. maja« koja se zadnjih tjedana približila svom vrhuncu. U tom je razdoblju bio održan i sastanak u Vladi na kojem je bio prisutan i premijer Andrej Plenković, ali nije bio pozvan najavljeni investitor u Uljanik Danko Končar.


Prošlog petka famozni plan restrukturiranja ove tvrtke konačno je upućen Europskoj komisiji u Bruxelless gdje će se dati crveno ili zeleno svjetlo i njemu, ali i budućnosti ovih dvaju brodogradilišta o kojima ovisi sudbina tisuća obitelji u Istri i Primorsko-goranskoj županiji.


Foto Glas Istre


Foto Glas Istre



2. Nagodba u Agrokoru 


I dok joj mogući kolaps brodogradnje još uvijek visi nad glavom, vlada Andreja Plenkovića uspjela je, barem na neko razdoblje, zatvoriti jedna golem gospodarski problem. Naime, 5. srpnja izglasana je nagodba koju je predložio izvanredni povjerenik Fabris Peruško i za koju je glasovalo 80 posto vjerovnika posrnulog koncerna Ivice Todorića čija je vrijednost tražbina nešto veća od 27 milijardi kuna.


Sve je to obavljeno u dvorani Cibona gdje je došlo nešto više od 300 predstavnika vjerovnika koji su svoje glasove davali putem posebne smartphone aplikacije. Iz nagodbe je iskočilo nekoliko vjerovnika, među kojima je i Adris grupa koja je nakon glasovanja poručila da će ustrajati u obrani svojih interesa. Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je, gledajući s aspekta ovih zadnjih 15 mjeseci, da svi skupa možemo biti jako zadovoljni, te da su i Vlada i Hrvatska odoljeli svim pokušajima destabilizacije cijelog procesa. Plenković se tom prilikom posebno zahvalio donedavnoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić koja je podnijela ostavku nakon što su se u javnosti pojavili mailovi njene korespondencije s onima koji su pisali lex Agrokor, a kasnije dobili kao podizvođači posao na restrukturiranju Agrokora. Za Dalić je nadležno Povjerenstvo nedavno ustvrdilo da se nalazila u sukobu interesa zbog načina na koji je u upravu Ine imenovan njezin suprug Niko Dalić.


Reuters


Reuters



3. Slučaj Petrokemije 


Agrokor je jedna od rijetkih dobrih vijesti u gospodarskom smislu za Vladu jer se osim drame u brodogradnji mora baviti i slučajem kutinske Petrokemije gdje je država također bila velikodušna samo kako bi uspjela namamiti barem neke privatne investitore. I ovdje je u pitanju sudbina nekoliko stotina obitelji.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



4. Zakon o najmu stanova 


O tome što će biti s nekoliko tisuća drugih obitelji tjednima se raspravljalo, lobiralo i svađalo unutar vladajuće koalicije. S jedne strane bio je HNS, najvažniji koalicijski partner HDZ-a, koji je gotovo ultimativno tražio izglasavanje izmjena Zakona o najmu stanova koje među ostalim predviđaju da se zaštićeni najmoprimci iz stanova oduzetih nakon Drugog svjetskog rata vrate vlasnicima ili njihovim potomcima najkasnije do 1. rujna 2023. godine.


U samom HDZ-u nije se moglo osjetiti nekog prevelikog entuzijazma za ovaj naum, ali se nisu ni pretjerano protivili. Ali su zato kao glavni oponenti tome da se nepravde iz komunizma rješavaju na ovaj način u javnost izašli mali HDZ-ovi partneri – HSLS, HDSSB i HKD – koji su tražili da se donošenje ovih izmjena odgodi za jesen. Sve skupa trajalo je to gotovo dva tjedna, odnosno do prošlog petka kada se nakon niza principijelnih i nešto manje principijelnih dogovora uspjelo izglasati zakon u kojem je ostala gore navedena ključna odredba, ali s nekim ugrađenim osiguračima koji bi trebali jamčiti kompenzaciju zaštićenim najmoprimcima.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



5. Problem s učiteljima 


Kao da to sve nije bilo dovoljno, pojavio se problem i s učiteljima. Pomalo niotkud ispalo je da se vladajuća koalicija osim oko politički zapaljive teme stanova ljulja i oko ni manje ni više učitelja razredne nastave. Naime u Saboru se bio pojavio, glavom i bradom, osobno Milan Bandić kako bi ultimativno zatražio da se ovoj kategoriji vrati pravo prednosti pri zapošljavanju ispred inženjera i ostalih specijalista koji nisu položili pedagoške grupe predmeta.


Bandić se pohvalio da iza njega stoji čak sedam zastupnika, te potom poručio ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak da ona jest pametna, ali da na tu poziciju nije došla zbog toga, već zato što su za nju digli ruku i njegovi zastupnici. Na kraju je i tu postignut kompromis, ali je prilikom glasovanja nekoliko zastupnika iskočilo iz jedinstvenog glasovanja.


Arhiva NL


Arhiva NL



6. Rasvjeta u Zagrebu 


Neki su ova dva slučaja nestabilnosti u vladajućoj koaliciji spojili s trećim – situacijom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini gdje nikako da se postigne dogovor oko toga koja bi tvrtka trebala dobiti posao javne rasvjete. Riječ je o poslu teškom nekoliko stotina milijuna eura.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



7. Novi mandat Vujčiću 


Vladajuća je koalicija svemu unatoč uspjela i za još šest godina produžiti mandat aktualnog guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića, a za njegovu zamjenicu postaviti nekadašnju v.d. gradonačelnicu Zagreba Sandru Švaljek.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



8. Mirovinska reforma


Tamo negdje krajem lipnja pojavila se u medijima najava mirovinske reforme koja je medu ostalim predviđala produženje radnog vijeka do 67 godine za sve rođene nakon 1962. i kasnije, ali i mogućnost prelaska u prvi stup za onog tko bi želio i dalje dobivati dodatak od 27 posto. Nakon toga vodstvo HDZ-a je reteriralo i ponavljalo da im nije nikakva namjera ukidanje drugog stupa, te da će se čak povećati izdvajanje iz plaće za tu namjenu.



9. Suspenzije u SDP-u 


One koji su zadnjih šest tjedana bili potpuno zaglibili u nogomet moramo obavijestiti da SDP još uvijek postoji. Ali i da svađe i sukobi i dalje traju pa se ne zna još koliko dugo. Naime, dan prije finala u Moskvi između Hrvatske i Francuske održana je sjednica Glavnog odbora stranke na kojoj je po prvi put jedna strana dobila apsolutnu većinu u jednom stranačkom tijelu.


Bila je to ona koju predvodi predsjednik stranke Davor Bernardić koji je uspio nagovoriti 54 člana Glavnog odbora da podrži njegovu inicijativu da se na sve stranačke dužnosti na dvije godine suspendiraju organizatori prikupljanja potpisa protiv njega – članovi predsjedništva Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić. Ovih se dana očekuje odgovor pobunjenika na ovaj potez. Daljnju eskalaciju sukoba spriječio je dolazak ljetnog saborskog raspusta mada nije nemoguće da suspendirani i njihovi sljedbenici ipak odgovore i prije jesenskog političkog okupljanja.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović