Dnevnik HTV-a

Davor Gjenero: Po Milanovićevom nalogu pratila me SOA da nađe nešto kompromitirajuće o meni

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Moje kritike su očito gospodina Milanovića jako uzrujale te je nakon toga naložio svojim dvorjanima, koji su mu kontrolirali represivni sustav, da me nadziru i pokušaju valjda doznati nešto kompromitirajuće o meni«, rekao je Gjenero u telefonskom razgovoru za podnevni Dnevnik HTV-a

ZAGREB Politički analitičar Davor Gjenero izjavio je u subotu kako je oko godinu dana bio pod mjerama tajnog nadzora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), prozivajući bivšeg premijera Zorana Milanovića da je, nezadovoljan Gjenerovim kritikama u javnosti, naložio represivnom aparatu da ga nadzire i pokuša o njemu naći nešto komprimitirajuće. »Moje kritike su očito gospodina Milanovića jako uzrujale te je nakon toga naložio svojim dvorjanima, koji su mu kontrolirali represivni sustav, da me nadziru i pokušaju valjda doznati nešto kompromitirajuće o meni«, rekao je Gjenero u telefonskom razgovoru za podnevni Dnevnik HTV-a.

 Kao politički analitičar on ne skriva svoju vezu sa stranim diplomatima, posebno srpskim, ali i ističe kako se nikad nije susretao sa stranim obavještajcima. Naglašava kako u toj komunikaciji sa stranim diplomatima nije ni mogao prenositi informacije koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost jer nikada nije raspolagao klasificiranim podatcima.


SOA: Profesionalno radimo na zaštiti nacionalne sigurnosti i dobrobiti građana


Da bi netko bio pod tajnim mjerama nadzora to mora odobriti Vrhovni sud, a iz SOA-e su HTV-u na njihov upit pisano odgovorili kako odgovorno i profesionalno rade na zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa te dobrobiti zemlje i njezinih građana.


 U svom radu, napominju u SOA-i, sukladno zakonu mogu primjenjivati i mjere tajnog prikupljanja podataka. Jedna od mjera je i tajni nadzor sadržaja telekomunikacijske usluge, koja se može poduzimati isključivo na temelju pisanog obrazloženog naloga Vrhovnog suda, i to, ističu u SOA-i, nikada ne bez utemeljenog i opravdanog razloga.




 Mjere se Vrhovnom sudu predlažu za osobe o kojima se podaci ne mogu prikupiti na drugi način te isključivo u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti Republike Hrvatske i njezinih građana. Pritom se koristi načelo da se uvijek primjenjuje mjera kojom se manje zadire u Ustavom zaštićena prava i slobode. Ne postoji zakonska mogućnost da bilo koji državni dužnosnik naloži primjenu mjera SOA-i.


Gjenero ne želi otkriti kako je doznao da je bio pod nadzorom SOA-e


Iz SDP-a su preko HTV-a poručili Gjeneru kako je svoja saznanja da je bio pod mjerama tajnog nadzora mogao prijaviti nadležnim institucijama i medijima još krajem 2014., kada je i doznao da je bio pod nadzorom, na što Gjenero odgovara kako to ne bi imalo smisla, ne želeći otkriti kako je doznao da je bio pod nadzorom SOA-e.


 Jutarnji list piše kako je SOA za provođenje tajnih mjera nad Gjenerom dobila odobrenje Vrhovnog suda, navodno zbog njegovih kontakata sa stranim veleposlanstvima, prije svega veleposlanstvom Srbije u Hrvatskoj.