Davor Bernardić oštro o vladajućima: Plenkovićeva Vlada ostat će upamćena isključivo po korupciji

Hina

snimio Marinko Krmpotić

snimio Marinko Krmpotić

Šef SDP-a smatra i kako aktualna vlast provodi nedopustiv pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, s čime je započeo bivši ministar uprave Lovro Kuščević, a nastavio premijer Plenković.



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako će Vlada Andreja Plenkovića ostati upamćena isključivo po korupciji, a zapitao se i što u njoj još radi SDSS-ov Milorad Pupovac kojeg iz Vlade tjeraju, a on ih i dalje voli i podržava što podsjeća na stockholmski sindrom.


“Nijedna Vlada nije doživjela toliku rekonstrukciju zbog sumnji u korupciji poput aktualne”, kazao je Bernardić u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’ dodavši da je rekonstrukcija zapravo bila kozmetika kojom bi se prikrila korupcija, dok nova Vlada nastavlja s aferama poput one s imovinom ministra Gordana Grlića Radmana.


Šef SDP-a smatra i kako aktualna vlast provodi nedopustiv pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, s čime je započeo bivši ministar uprave Lovro Kuščević, a nastavio premijer Plenković.




„Ova vlast negira Povjerenstvo, osnivanje kojega nam je bio uvjet za ulazak u Europsku uniju, a nakon brutalne smjene Dalije Orešković, vjerojatno im je namjera bila imati na daljinskom Natašu Novaković, ali ona se pokazala dosta neovisnom zbog čega je pritisak koji dolazi iz redova vladajućih potpuno neprihvatljiv“, poručio je.


Formiranja antikorupcijskog saveza progresivnih snaga


Pokrenuo je, kazao je, inicijativu formiranja širokog antikorupcijskog saveza progresivnih snaga u društvu kojem se pridružuje sve više stranaka, organizacija i pojedinaca jer se „ljudima ovo gadi i ne mogu više ovo gledati, korupcija je izjela budućnost mladima i ukrala dostojanstvo starijim građanima“.


Osim toga, SDP u saborsku proceduru upućuje niz antikorupcijskih zakona i mjera, a prvi od njih će biti Zakon o utvrđivanju podrijetla imovine.


Komentirajući odnose u vladajućoj koaliciji i položaj SDSS-a u njoj, Bernardić je kazao da će ta stranka sama odlučiti o ostanku u vlasti, ali mora odgovoriti na pitanje zašto tolerira netolerantnu klimu u Hrvatskoj prema svima koji su drugi i drugačiji, manjina po bilo kojoj osnovi, prema kojima, kaže, često ima i nasilja.


„Toj je društvenoj klimi pridonijela ova Vlada koja dopušta povremenu upotrebu ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’, koja miče svjedočanstva Holokausta poput Dnevnika Anne Franke iz lektire, a jučer je na sjednici Gradskog vijeća Voćina pozdravljeno s pozdravom ‘ZDS’. To će se promijeniti kada SDP dođe na vlast jer s fašizmom ne smije biti koketiranja, a s nasiljem i nasilnicima bilo kakvih kompromisa“, rekao je Bernardić. SDP će, kazao je, učiniti sve da promijeni klimu u društvu, da Hrvatska postane normalna, civilizirana, tolerantna, uljuđena europska država.


Podsjetio je kako je u aktualnom parlamentarnom sazivu čak 28 zastupnika promijenilo stranačke dresove što Sabor čini leglom političke korupcije, dok je bivše SDP-ovce koji su pretrčali Milanu Bandiću nazvao izdajnicima, odbivši dalje komentirati njihov potez. „Jedina svrha žetončića je da održava Plenkovićevu vlast, koja ne postoji zbog interesa građana nego zbog zaštite vlastitih interesa, korupcije, kriminala, a u novije vrijeme nasilnike i silovatelje“, ustvrdio je.


Pupovac je pretjerao ali klima u Hrvatskoj je loša


Za Milorada Pupovca koji je Hrvatsku usporedio s NDH kaže da je „u svakom slučaju pretjerao, ali činjenica je da je klima u Hrvatskoj loša kada je riječ o Srbima i drugima i drugačijima“. Zapitao se što Pupovac još uvijek radi u tom društvu jer se hajka protiv njega vodi upravo iz redova njegovih koalicijskih partnera iz Vlade. „Oni ga tjeraju iz Vlade, ali on ih dalje voli i podržava, što mi malo sliči na stockholmski sindrom“, rekao Bernardić. Kao jednog od predvodnika te hajke imenovao je čelnika HVIDR-e i zastupnika HDZ-a te premijerova suradnika i prijatelja Josipa Đakića.


Bernardić je mišljenja da građani iseljavaju ne samo zbog siromaštva nego i zbog velikog gubitka povjerenja u institucije. Jednoj od njih, onoj predsjednika države, uvjeren je, SDP-ov kandidat Zoran Milanović vratit će kredibilitet, dostojanstvo, ugled i stav. Za sada su, kaže, potporu Milanoviću dali HSS, HSU, PGS, župani Radimir Čačić i Damir Bajs, a očekuje potporu još nekih stranaka, među kojima bi volio vidjeti i stranke Amsterdamske koalicije, što će, vjeruje, biti dovoljno da Milanović bude predsjednik Republike. Za eventualnu kandidaturu Milana Bandića misli da bi „bila dosta neozbiljna“.


Čelnik SDP-a ističe da se referendum ’67 je previše’ mora raspisati jer je skupljeno više od 700 tisuća potpisa, u suprotnom bi to poprimilo obrise nedemokratskog sustava i uvoda u diktaturu.