Nema osumnjičenih

Brkić može odahnuti. DORH je upravo objavio da ga ne tereti za “probijanje” istrage o elitnoj prostituciji

P. N.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je priopćilo kako u ovom slučaju za nijednu osobu nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne



Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i HDZ-a ne tereti se da je odavao službenu tajnu i “probio” policijsku istragu u aferi elitne prostitucije otprije osam godina. 


Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je priopćilo kako u ovom slučaju za nijednu osobu nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne.


Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti.




Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, podsjetimo, 3. listopada 2018. sukladno članku 173. Poslovnika državnog odvjetništva donijela odluku o obnavljanju spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997., na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazi kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela. Navedena odluka uslijedila je nakon utvrđenja da je zagubljen spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja. (4. 4. 2019.)


U svrhu obnove spisa spomenutog predmeta, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je rekonstrukciju sadržaja spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja te je od nadležnih tijela koja su postupala tijekom 2011. godine u vezi navedenog predmeta, odnosno od Županijskog suda u Zagrebu i od PNUSKOK-a, pribavljena raspoloživa dokumentacija koja datira iz 2011. godine (zapisnici o ispitivanju svjedoka, službene zabilješke o obavljenim razgovorima i druga dokumentacija).


Nakon toga su, s obzirom da se to ukazalo potrebnim, provedene i dodatne državnoodvjetničke radnje radi pojašnjenja i dopune pojedinih navoda ranije ispitanih svjedoka po istražnom sucu i provjere svih okolnosti važnih za donošenje daljnje državnoodvjetničke odluke. Državno odvjetništvo je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, tako provelo dodatna ispitivanja tri osobe u svojstvu svjedoka, od kojih je njih dvoje ispitano u dva navrata te je pribavljena izjava jedne osobe, a nakon istupa i objave izjava određenih osoba u jednoj televizijskoj emisiji, ispitane su još dvije osobe u svojstvu svjedoka.


Nakon ovako pribavljenih dokaza i analize svih prikupljenih činjenica i podataka, uključujući i one koje proizlaze iz zapisnika o pretragama mobilnih uređaja osoba od kojih je policija tijekom kriminalističkog istraživanja za tzv. elitnu prostituciju oduzela mobilne uređaje, a te se osobe mogu dovesti u svezu ili imati saznanja o kaznenom djelu odavanja službene tajne, kao i iz izlista telefonske komunikacije iz 2011. godine, nisu potvrđene prvotne policijske sumnje pa Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu niti za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnja da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997.


S obzirom na navedeno, a u svrhu otkrivanja počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz 2011. godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dostavilo je nadležnoj policijskoj ustrojstvenoj jedinici cjelokupnu dokumentaciju o svim naknadno provedenim dokaznim radnjama i pribavljenim podacima te je naložilo daljnje kriminalističko istraživanje i poduzimanje radnji i mjera sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.


Ujedno, nadležno državno odvjetništvo nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti zagubljenja spisa predmeta iz 2011. godine.