Zanimljivi manevar

Biskupu propovijed, svećeniku misa: HBK našla način kako zaobići zabranu i imati riječ u Bleiburgu

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters

Sudeći prema odgovoru Biskupije Gurk-Klagenfurt, koja je hrvatskim biskupima zabranila održavanje svete mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga - nemaju nikakav problem s tim da hrvatski biskupi, kao što je u subotu bio slučaj, drže propovijed na komemoraciji, dok god - ne drže i misu



Osim ako se komemoracija žrtvama Križnog puta iz Bleiburga ne preseli u Hrvatsku, hrvatski su biskupi, očito, pronašli način kako da i idućih godina, unatoč crkvenoj zabrani iz Klagenfurta, na komemoraciji imaju riječ.


Sudeći prema odgovoru Biskupije Gurk-Klagenfurt, koja je hrvatskim biskupima zabranila održavanje svete mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga – nemaju nikakav problem s tim da hrvatski biskupi, kao što je u subotu bio slučaj, drže propovijed na komemoraciji, dok god – ne drže i misu.


– Budući da je svetu misu na Bleiburgu predvodio jedan od svećenika, time se pridržavalo svih propisa. Uostalom, ni sam biskup prilikom svoga obraćanja, propovijedi, nije nosio biskupsko znakovlje – štap i mitru, a i na sebi je imao franjevački habit, stoji u odgovoru Matthiasa Kapellera, glasnogovornika Biskupije Gurk-Klagenfurt, koja je prehodno hrvatskim biskupima zabranila održavanje mise na Lojbaškom polju u Bleiburgu. Propisi Biskupije Gurk-Klagenfurt su podrazumijevali, kaže glasnogovornik, uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise koju će predvoditi biskup. Na Lojbaškom je polju, podsjetimo, propovijed održao krčki biskup Ivica Petanjak, dok je misu predvodio msgr. Fabijan Svalina.




„Misa na Bleiburškom polju bila je dio događaja koji se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti“, pojasnila je u ožujku svoju zabranu Biskupija Klagenfurt, dok je od 1. ožujka ove godine, pored već ranije zabrane isticanja bilo kakvih nacističkih, odnosno fašističkih simbola, zabranjeno i bilo kakvo ustaško znakovlje, odore i slično.