SDP

Bernardićev plan za izbore: Ublažit će suspenzije “četvorci”, ali još se ne zna točno kako

Tihana Tomičić

Foto: JURICA GALOIC/PIXSELL

Foto: JURICA GALOIC/PIXSELL

Siniša Hajdaš-Dončić, Mihael Zmajlović, Peđa Grbin i Vedran Babić ubuduće će se moći normalno kandidirati na izborima, te nastaviti voditi svoje lokalne organizacije, ali točna formulacija se još piše



ZAGREB – Nakon što je sa svojom »pomirbenom« listom za euroizbore ostvario neočekivano dobar uspjeh na izborima za Europski parlament, šef SDP-a Davor Bernardić nastavlja zakopavati ratne sjekire u stranci: na sjednici Glavnog odbora u subotu predložit će ublažavanje suspenzija za četvoricu članova Predsjedništva, Sinišu Hajdaša-Dončića, Mihaela Zmajlovića, Peđu Grbina i Vedrana Babića.


To znači da će se oni ubuduće moći normalno kandidirati na izborima, te nastaviti voditi svoje lokalne organizacije i obavljati svoje članske obaveze, a ono što će ostati kao svojevrsno upozorenje za budućnost, bit će odredba da i dalje, sukladno donesenom etičkom kodeksu stranke, u javnosti istupaju isključivo na način da se tim istupima »ne nanosi šteta SDP-u«. Točna formulacija je još »na pisanju«, pa tako ni članovi Glavnog odbora još nemaju dnevni red pred sobom.


Smirivanje strasti


Jasno je da će se ova Bernardićeva mjera nazvati »ublažavanje« suspenzija, a ne njihovo kompletno ukidanje, no ovom odlukom šef stranke svakako želi do kraja smiriti strasti u stranci u kontekstu priprema za predsjedničke, i posebno parlamentarne izbore koji slijede iduće godine. Upravo je tema priprema za izbore glavna tema na sjednici Glavnog odbora, a u sklopu nje Bernardić će predložiti ovakvu mjeru za suspendiranu četvorku, u nadi da će stranka potom mirno ući u pripreme za pobjedu na parlamentarnim izborima, što će on u subotu vjerojatno istaknuti kao cilj SDP-a za 2020. godinu.




Naime, SDP je kod jedne slovenske agencije s kojom i inače surađuje naručio i proveo istraživanje javnog mnijenja po kojem je SDP za vrlo mali postotak ispred HDZ-a u preferencijama birača, odnosno u svakom slučaju je u egalu s njima, te stoga SDP igra na pobjedu na parlamentarnim izborima, a Davor Bernardić se sve ozbiljnije priprema za ulogu premijera.


Mir u stranci


Kako je poznato, Hajdaš, Zmajlović, Grbin i Babić bili su suspendirani sredinom 2018. godine u jeku unutarstranačkih sukoba kao »pučisti« koji ruše predsjednika i istupima nanose štetu stranci. Ali sada se situacija promijenila i predsjedniku Bernardiću mir u stranci treba kako bi ostvario i svoje vlastite ambicije. Iako bi po sili odluke te suspenzije ionako istekle prije parlamentarnih izbora, jer dvije godine ističu u srpnju 2020., Bernardić to ipak želi riješiti ranije.


– Pa nema razloga da se te mjere ne ublaže. Svi su sada svjesni da se ranije zaista nanosila šteta stranci. Nakon europskih izbora svi vide da birači nagrađuju jedinstvo i zajedništvo u stranci. Ta svijest je sad kod svih sazrijela i zato nema razloga da se kolege normalno ne uključe u izbore koji slijede, kaže politički tajnik stranke Davorko Vidović uoči sjednice Glavnog odbora.


Na listama i nestranački ljudi


Na sjednici Predsjedništva SDP-a, a u sklopu priprema za izbore, odlučeno je da će se na liste za Sabor pokušati dobiti i niz nestranačkih ljudi, poput Borisa Jokića, bivše pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, ili međimirskog župana, bivšeg HNS-ovca Matiju Posavca itd.


– SDP je uvijek otvarao prostor afirmiranim ljudima s društvenim ugledom – kaže Davorko Vidović.