Detalji drame u HSS-u

Beljak je pokušavao zaustaviti Madjera da ne ode Bandiću. Odgovorio je: ‘Moram misliti na sebe’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Neslužbeno se moglo doznati da je sam Madjer upoznao Beljaka s činjenicom da će pojačati Bandićev Klub i objasnio mu da »mora misliti na sebe«. Beljak mu je navodno, nagovarajući ga da ostane u HSS-u, ponudio upražnjenu dužnost glavnog tajnika, ali Madjera to nije zadovoljilo



ZAGREB Nastavlja se zapanjujuće potonuće hrvatske politike i na idućim izborima valja očekivati veliku apstinenciju birača, ogorčenih što u Saboru zastupnici mijenjaju njihovu izraženu volju.


Mladen Madjer još je jedan u nizu zastupnika koji su izabrani na listi predvođenoj SDP-om, ali on je napustio HSS, i prešli u redove parlamentarne većine, konkretno u Klub koji je formirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tako je taj Klub narastao na već 12 članova, plus pridruženi Željko Lacković, a novost je u cijeloj priči da je u ovom slučaju stranka koja je izgubila zastupnika prva o tome izvijestila javnost.


HSS je, naime, jučer, nakon što se Bandić u srijedu pohvalio novinarima da ga je telefonski nazvao budući član njegovog Kluba, priopćio da su oni još prije desetak dana raspolagali informacijom da im Madjer odlazi, pa i o »navodnim teškim koruptivnim kaznenim djelima«, te je njihov predsjednik Krešo Beljak prošli tjedan sve osobno prijavio USKOK-u. »Iskreno se nadamo kako će neovisne državne institucije ovaj slučaj promptno istražiti te tako dokazati da za ovu državu još uvijek ima kakve takve nade«, poručili su iz HSS.


Slaba točka 




Neslužbeno se moglo doznati da je sam Madjer upoznao Beljaka s činjenicom da će pojačati Bandićev Klub i objasnio mu da »mora misliti na sebe«. Beljak mu je navodno, nagovarajući ga da ostane u HSS-u, ponudio dužnost glavnog tajnika, ispražnjenu od kada je Ilija Ćorić dobio otkaz jer se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini priključio Bandiću, ali Madjera to nije zadovoljilo. Beljak je očito u Madjerovoj argumentaciji da »mora misliti na sebe« iščitao mogućnost korupcije i otišao u USKOK. Prisjetimo se da je spomenuti Ćorić nedavno Beljaku rekao da ga je »život natjerao« da podrži Bandićev proračun.


A zašto je Madjer baš sada zaključio da morao misliti na sebe, dok je valjda ranije mislio na stranku? Od njega će se to možda čudi u utorak, kad ima zakazanu zajedničku press konferenciju s Bandićem. Do tada se može samo spekulirati što je Madjera potaknulo da okrene leđa HSS-u, iako je prethodno dvije godine odolijevao pozivima da se prebaci u parlamentarnu većinu. Nerijetko se nagađalo da je peteročlani Klub HSS-a slaba točka oporbe, da će ih HDZ lako razbiti, ali oni su sve do sada bili kompaktni.


Premijer Andrej Plenković je prije dva tjedna »s gnušanjem odbacio« odgovornost za rast Bandićevog Kluba i samim time većine na kojoj u parlamentu počiva njegova Vlada. Implicira to da Plenković zapravo smatra da je to nešto jako loše, jer u suprotnom se ne bi gnušao povezivanja s Bandićevim postupcima. No, kako Plenković od toga ima političke koristi, budući da mu se širi većina u Saboru, čelnim ljudima HDZ-a ne pada na pamet izravno kritizirati Bandića.


»Zabrinuti« Jandroković 


Štoviše, politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, ministar uprave, jučer je tvrdio da je Madjer itekako imao razloga da napusti HSS i podrži Vladu.


– Ukoliko stranke ne ispunjavaju svoje programe i ne rade u interesu birača, a HSS je recimo jedna od takvih, onda je sasvim normalno da će savjesni saborski zastupnici napustiti takvu politiku i podržati onu politiku koja zaista radi za dobrobit građana. Podrška ovoj većini i Vladi upravo je zadovoljavanje volje hrvatske države i građana, autoritativno je Kuščević objasnio novinarima. Ocijenio je da se USKOK ne treba baviti Bandićem i Madjerom.


Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, nastojao je, pak, sve okrenuti na šalu.


– S obzirom na rast broja zastupnika u tom Klubu, već sam zabinut da bi gospodin Bandić mogao prestignuti čak i HDZ, izjavio je Jandroković. I on misli da je oporba u rasulu i da se stoga dio tih zastupnika »odlučuje za klubove koje smatraju svojim najprirodnijim rješenjem«.


Robert Jankovics, šef Bandićevog Kluba, priznao je da su oni jedno šaroliko društvo, ali je otkrio tko ih čvrsto drži na okupu. I to nije Bandić.


– Ono oko čega naš heterogeni Klub ima čvrsti stav jest da podržava premijera Andreja Plenkovića, to je uvjet bez kojeg se u ovom Klubu ne može biti, otkrio je Jankovics da su svi »Bandićevi zastupnici« primarno lojalni Plenkoviću, a tek potom možda gradonačelniku Zagreba.


Uvjetno osuđen zbog ilegalnog vađenja šljunka 


Madjer, predsjednik HSS-a Koprivničko-križevačke županije, bio je uzoran opozicijski zastupnik. Što mu se onda dogodilo, je li ga doista, kako sumnja predsjednik HSS-a, Bandić jednostavno podmitio?


Madjer je u četiri mandata bio načelnik općine Novigrad Podravski, ali se na lokalnim izborima 2017. nije smio ponovno kandidirati. Spriječio ga je u tome zakon zato što je, zbog ilegalnog vađenja šljunka, uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora. Da je ovakva zakonska odredba, plod inicijative Mosta, postojala prije izbora za Sabor, Madjer, koji je zamjena za zagrebačkog župana, također bivšeg HSS-ovca, Stjepana Kožića, sada ne bi bio zastupnik. Za njega neugodnu situaciju u Novigradu Podravskom Madjer je pokušao riješiti tako što je za načelnicu općine kandidirao kćer Tajanu Šimunić, ali je ona uvjerljivo poražena.