Danas komemoracija

BLEIBURG POD OPSADOM Za ustaško znakovlje kazna 4.000 eura. Čak i HOS-ovci odustali od obilježja?

P. N.

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



Na Bleiburg danas kreće oko 100 autobusa – iz Hrvatske u organizaciji Počasnog bleiburškog voda bit će ih najmanje 35, dok iz BiH i dijaspore dolazi još oko 65. Voditelj predstavništva PBV-a Bože Vukušić rekao je za 24 sata da bi danas moglo biti desetak posto više hodočasnika nego lani.


Povećan je i broj austrijskih policajaca koji će osiguravati skup – s 320 na 350. Među njima će biti i dva protueksplozivna tima, dva helikoptera tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova, te Kobre i deset pripadnika za borbu protiv terorizma koji govore hrvatski. Stiže i 12 policajaca iz Hrvatske.


Prema novim pravilima, zabranjeni su i štandovi s hranom i memorabilijama, i to ne samo na mjestu okupljanja, već i u cijelom gradu. Jesti i popiti se može u tamošnjim trgovinama i gostionicama, upućuje Vukušić.




Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po 4.000 eura. Stoga je, pišu 24 sata, Savez udruga HOS-a odredio da neće na Bleiburg nositi zastave ni majice jer se zakoni moraju poštovati.