Imali razumijevanja

Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj HAC-ovki koja je pijana ubila djevojku u Splitu

Portal Novilist.hr

Photo Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo Ivo Cagalj/PIXSELL



Vrhovni sud smanjio je desetogodišnju zatvorsku kaznu koju je splitski Županijski sud izrekao Ivani Teni Gotovac Soldić, bivšoj djelatnici HAC-a koja je krajem listopada 2018. u blizini splitske bolnice pijana prošla kroz crveno i usmrtila studenticu.


Djelomično prihvaćajući žalbu, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu od deset godina te je osudio na kaznu od sedam godina, javlja Dnevnik.hr.


“Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom kategorije B izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo, pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.




Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora sedam godina ispuniti svrhu kažnjavanja”, poručuju sa Vrhovnog suda.


Županijski sud u Splitu u srpnju je Ivanu Tenu Gotovac Soldić (39), bivšu djelatnicu HAC-a koja je 23. listopada prošle godine autom usmrtila Mariju Ćorić (19) u Splitu nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora.