Prošao bez istražnog zatvora

Vozili ih bez zraka i svjetla; Policija zaustavila kamion pun Turaka kraj Delnica

Fiore Vežnaver

Drvarac Dušan Runić ima boravište u Velikoj Gorici / Snimio Fiore VEŽNAVER

Drvarac Dušan Runić ima boravište u Velikoj Gorici / Snimio Fiore VEŽNAVER

Mercedesov kamion prepun Turaka zaustavila je policija u blizini Lučice, jer je zakazao »ortak« 



RIJEKA  Nije mu određen istražni zatvor, kako je to tražilo tužiteljstvo, ali se zato mora redovito jednom tjedno javljati policiji u Velikoj Gorici. Okolnosti su to što se vežu za državljanina BiH Dušana Runića (41), vozača iz Drvara, koji je uhićen nakon što je u utorak zatečen na delničkom području dok je u teretnom dijelu kamiona prevozio 15 ilegalnih migranata, državljana Turske.


Riječko Općinsko državno odvjetništvo predlagalo je da se Runiću, koji trenutno ima boravište u Velikoj Gorici, odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner nije prihvatio taj prijedlog, zaključivši kako ne stoji da osumnjičenog za Hrvatsku ne vežu ni obiteljske ni poslovne veze, jer ima radnu dozvolu i prijavljeno boravište u Hrvatskoj.




Runiću je zato određena mjera opreza, obveza redotivog javljanja policiji.Vozač iz Drvara se, prema dosadašnjim rezultatima istrage, upleo u krijumčarenje veće skupine Turaka nakon što se dogovorio s ortakom da će za nagradu od 3.250 eura prevesti vozilom ilegalne migrante kako bi mogli dalje nelegalno preći u Sloveniju.


Runić se tereti da je na nečovječan način prevozio strane migrante, koje je smjestio u teretni prostor kamiona, koji nije predviđen za prijevoz putnika, bez adekvatnog je dotoka zraka i svjetla.


Migrante je preuzeo na području Karlovca, u blizini granice s BiH, te ih smjestio u kamion »mercedes«, registracije BiH, te krenuo s njima prema mjestu uz hrvatsko-slovensku granicu.


Kao prethodnica kamionu natovarenom Turcima vozio je njegov ortak, upravljajući automobilom »volkswagen EOS«, varaždinske registracije, koji je trebao paziti na to da ne naiđu na policijsku patrolu. No, to se ipak dogodilo, kamion prepun Turaka zaustavila je policija u blizini mjesta Lučice, pa je Drvarac s teretnim »merdesom« završio u lisicama.