Opasno mjesto

Vozača “smarta” treptaj oka dijelio od smrti: ‘Tim prijelazom u Matuljima prelazi nekoliko puta dnevno, ali…’

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nepregledni pružni prijelaz nema rampu, zvučnu ni svjetlosnu signalizaciju, a (ne)sretnog vozača »smarta« samo je djelić sekunde dijelio od katastrofe. Na sreću preživio je udar vlaka



MATULJI Milisekunda je dijelila jučer vozača »smarta« od sigurne smrti na pružnom prijelazu bez rampe u Matuljima. Jučer nešto prije podne dogodila se prometna nesreća u kojem slučajem nije došlo do tragedije. Vlak je na pružnom prijelazu Put Luskino u Matuljima udario u mali smart koji je krenuo preko pruge jer vozač nije na vrijeme uočio dolazak vlaka. Nesreća je čudom prošla bez ozlijeđenih.


U naletu putničkog vlaka na mali »smart« stradao je samo prednji dio sićušnog automobila. Dok je utovarivao svoj uništeni smart na kamion vučne službe, vozač koga su milisekunde dijelile od strašnog kraja, bio je još uvijek pod šokom. A kako i ne bi.


Stalni rizik 


S obzirom da živi »preko pruge« u gornjem dijelu Puta Luskino, tim pružnim prelazom prolazi i po nekoliko puta dnevno te je rutinski pažljiv jer pregled pruge baš nije idealan. Kako se radi o prijelazu na kojem nema ni rampe, ali ni svjetlosnih ni zvučnih signala koji bi vozače i pješake upozorio da nailazi vlak, svaki je prelazak rizičan čak i uz veliku pažnju vozača. Vlasnik kuće u blizini prijelaza koji je bio svjedok nekoliko desetaka nesreća, kaže da HŽ ništa nije poduzeo da se taj problem riješi, iako je na toj prometnici vrlo gust promet, u što smo se uvjerili dok smo bili na mjestu nesreće. Još uvijek nije bilo nesreća s tragičnim posljedicama, ali uvođenje »praznog« gradskog vlaka samo povećava postotak rizika stanovnika gornjeg dijela Puta Luksino, da svaki put kada prelaze tu željezničku prugu nepotrebno nose glavu u torbi. Kako je to čest slučaj kad su državne službe u pitanju, valjda se čeka da dođe do tragedije pa da se nešto promijeni. No nesreću nikako ne valja zazivati, jer pitanje je da li bi i to štogod promijenilo.


Teške ozljede 




U utorak je bilo opasno i u Rijeci. Navečer oko 23 sata na Kantridi u Istarskoj ulici kod kućnog broja 80, dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovala 36-godišnja hrvatska državljanka. Ona je upravljajući osobnim vozilom marke »volkswagen UP«, riječkih registarskih oznaka krećući se iz smjera Opatije prema Rijeci izgubila nadzor nad vozilom i prešla izvan kolnika. Prvo je udarila u kontejnere za otpad, zatim u stablo, a na kraju i u bočni betonski zid.


Na mjesto nesreće odmah je izašla ekipa hitne pomoći, te je nesretnoj ženi na licu mjesta pružena liječnička pomoć. Ozljede su bile teške pa je unesrećena hitno prevezena u KBC Rijeka. Putnik koji je s njom bio u vozilu, star 32 godine, prošao je bolje i srećom zadobio samo lakše ozljede. U utorak je ukupno zabilježeno devet prometnih nesreća u kojima su samo još dvije osobe lakše ozlijeđene.


Jučer oko 18 sati u Zvonimirovoj ulici kod Zavoda za zaštitu zdravlja, VW riječkih tablica udario je u rasvjetni stup, a sve je prošlo bez težih posljedica za vozača. Promet je tekao bez većih zastoja, a problem je jedino stvorilo ulje koje se izlilo iz motora vozila. Brzom intervencijom vučne službe, cestarske ophodnje koja je sanirala prometnicu od izlivenog ulja i uz koordinaciju policije, promet je vrlo brzo u potpunosti normaliziran.