Operacija bez anestezije

Veterinar nesavjesno liječio psa i izazvao njegovu smrt: Sada će zbog toga odgovarati na sudu

Hina

U optužnici ga se tereti da je ozlijedio stjenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova



Zbog nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg veterinara.


Kazneno djelo za koje se veterinar tereti dogodilo se 15. i 16. lipnja 2015. u veterinarskoj ambulanti na području Županije splitsko-dalmatinske, izvijestilo je u petak Državno odvjetništvo.


U optužnici se navodi da je bio svjestan kako postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa »British Gladiator Sonny« muškog spola, pasmine engleski buldog, te obavio postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije.




U optužnici ga se tereti da je ozlijedio stjenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova.


Nakon postavljanja sumnje na ozljedu uretre, okrivljenika se tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije jatrogenih ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, radi saniranja učinjene pogreške ili da ga uputi u drugu specijalističku veterinarsku ustavnovu, tereti ga se da je psa otpustio iz ambulante.


Zbog takvog postupanja pas je naposljetku 16. lipnja 2015. eutaniziran, stoji na kraju optužnice.