Vrhovni sud

UVAŽENA ŽALBA Bivša HAC-ovka pijana pregazila studenticu, kazna joj smanjena na sedam godina

Vanja Vesić

Ivana Teni Gotovac bila je osuđena na deset godina / Foto IVO CAGALJ/PIXSELL

Ivana Teni Gotovac bila je osuđena na deset godina / Foto IVO CAGALJ/PIXSELL

Unatoč teškim inkriminirajućim elementima za okrivljenu Vrhovni sud zaključio je kako splitski sud nije dovoljno uzeo u obzir one olakotne okolnosti - da je optuženica djelo priznala te da nije osuđivana za kaznena djela



ZAGREB  Vrhovni sud RH smanjio je s 10 na 7 godina zatvora kaznu bivšoj radnici HAC-a Ivani Teni Gotovac Soldatić (39) koja je lani 23. listopada u Splitu pijana i bez vozačke dozvole automobilom prošla kroz crveno svjetlo i na pješačkom prijelazu na mjestu usmrtila 19-godišnju studenticu rodom iz Čapljine Mariju Ćorić. Vrhovni sud objavio je kako je djelomično uvažio žalbu nepravomoćno osuđene pred splitskim Županijskim sudom i kaznu smanjio za tri godine.


Unatoč teškim inkriminirajućim elementima za okrivljenu viši sud zaključio je kako splitski sud nije dovoljno uzeo u obzir one olakotne okolnosti. Evo njihovog obrazloženja:


– Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora od 7 godina ispuniti svrhu kažnjavanja – priopćili su sa Vrhovnog suda pravomoćnu presudu koju je donio sudac Zdenko Konjić.


Crveno svjetlo




No, Vrhovni sud zaključuje da se kod izbora kazne vodio i otegotnim okolnostima za vozačicu – više je puta bila prekršajno osuđena zbog divljanja u prometu, kobnog dana vozilom je upravljala unatoč zabrani što joj je sud izrekao u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo a potom je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.


Iz obrazloženja jasno je da je Vrhovni sud bitno razdvojio dosadašnju prekršajnu osuđivanost u prometu i činjenicu da nije kazneno osuđivana, sve do sada. Ujedno, viši sud odbio je žalbu državnog odvjetnika u odnosu na pobijanu drugu točku optužnice da nije pružila pomoć unesrećenoj djevojci.


Vještački nalaz


– Prema vještačkom nalazu i mišljenju, smrt oštećenice nastupila je u roku od 5 do 10 minuta nakon naleta automobila, odnosno oštećenica je, prema zaključnom mišljenju vještaka, preminula na licu mjesta, dakle odmah po ozljeđivanju iz kojeg razloga joj pomoć nije bilo ni moguće pružiti, kako to pravilno zaključuje prvostupanjski sud – objasnili su sa Vrhovnog suda smatrajući da kazneno djelo nepružanja pomoći nije dokazano.


Državni odvjetnik uzaludno je ukazivao na elemente inkriminiranog ponašanja okrivljene. Podsjećamo, kobne večeri vozačica je pobjegla s mjesta nesreće a policija ju je pronašla nekoliko sati kasnije. Tek tada su je uspjeli alkotestirati izmjerivši joj 1,10 promila alkohola u krvi. Rodom iz Karlovca radila je u HAC-u na čvoru Dugopolje na obradi podataka. Mlada djevojka koja je poginula pod kotačima pijane vozačice tek je upisala fakultet u Splitu. U rodnoj Čapljini bila je nagrađena kao jedna od najboljih učenica tamošnje gimnazije.