Sva trojica rade za Klemm sigurnost

Sportaši i reketari “pali” na iznudi 20.000 kuna

Slavica Kleva

Odgovorno tvrdim da ukoliko i jest riječ o nedopuštenim radnjama i metodama, da su radili iz osobnog interesa, rekao je vlasnik zagrebačke tvrtke Josip Klemm



RIJEKA Novi detalji vezani za policijsku akciju uhićenja nekolicine muškaraca koja se odvijala u centru Rijeke (Ulica Žrtava fašizma i nešto udaljenijoj Dragi Brig) u subotu poslijepodne, ozbiljno terete osumnjičene za iznudu odnosno reketarenje riječkih ali kako doznajemo i nekih krčkih ugostitelja.


Oni se nalaze u policijskoj postaji na kriminalističkom istraživanju no po svemu sudeći, akcija nije gotova, krug sumnjivih osoba koje se vezuju za maltretiranje vlasnika ugostiteljskih lokala se širi, a hoće li još netko završiti iza brave ili tek biti kazneno prijavljen, teško je prognozirati u ovom trenutku.


Neslužbeno se doznaje da je riječ o zaštitarima (redarima) koji su osim redovnih zaduženja i zadataka, dakle održavanja reda i mira u lokalu, sprječavanja maltretiranja gostiju, zapravo brige o sigurnosti gostiju, radili sasvim suprotno, pa su osim batinama, trpali novac u vlastiti džep reketarenjem služeći se kriminalnim metodama što je riječka policija prekinula njihovim subotnjim uhićenjem.  


Zanimljivo, licencu za obavljanje zaštitarskih poslova u Klemmu ima jedino Tomislav Čuljat iz Rijeke. Prica i Hodak je nemaju, protiv njih se vodi jedan kazneni postupak zbog nanošenja tjelesnih ozljeda ali do sada nisu osuđivani. U svakom slučaju, čudno je kako osobe koje nemaju licencu mogu potpisati ugovor i zvati se zaštitarom.





Vlastiti interes


U subotu u poslijepodnevnim satima u Općinsko državno odvjetništvo dovedena su trojica osumnjičenika koje je ispitala dežurna tužiteljica Irena Babarović te su nakon ispitivanja ponovo vraćena u pritvorsku jedinicu. 


Uhićeni su V. P. (29) iz Pule s neprijavljenim boravkom u Rijeci, Kristijan Hodak (36) iz Zagreba i Tomislav Čuljat (34) iz Rijeke, sve zaštitari zagrebačke tvrtke Klemm sigurnost d.o.o vlasnika Josipa Klemma i bivši odnosno aktivni sportaši. V. P. je boksač koji je nastupao i za Rijeku, Hodak trener Boksačkoga kluba Delnice a Čuljat bivši nogometaš Pomorca i Orijenta.


– Odgovorno tvrdim da ukoliko i jest riječ o nedopuštenim radnjama i metodama, da su radili iz osobnog interesa, rekao je Klemm i kategorički opovrgnuo bilo kakvu umješanost ili da je imao saznanja o »privatnom biznisu« svojih djelatnika.


– Nitko me nije kontaktirao, ali ako je istina da je riječ o akciji koja je trajala duže vrijeme onda znači da je policija bila na dobrom tragu osnovano sumnjajući da je trojka uz legalne dužnosti radila i s one strane zakona. Morate znati da su većina naših zaštitara bivši policijski službenici, pa je strašno žalosno čuti da su neki naši djelatnici zloupotrijebili ovlasti i osumnjičeni za kriminalna djela.


Sličnog je mišljenja i voditelj zagrebačke zaštitarske tvrtke u Rijeci Nedžad Brki koji nas je i uputio na vlasnika tvrtke te dodao da on nema saznanja da su spomenuti zaštitari radili probleme po lokalima u kojima su bili angažirani.


U razgovoru s jednim od vlasnika nedavno otvorenog kluba u središtu grada potvrđeno nam je da su spomenuti pojedinci izvjesno vrijeme radili na ulazu u klub, ali da je on sklopio ugovor s voditeljem poslovnice u Rijeci te da nekih osobnih kontakata sa zaštitarima nije imao te da nije ni iznuđivan jer bi to odmah prijavio policiji.


– S druge strane, što su oni radili izvan lokala, niti sam imao saznanja niti sam o tome vodio brigu. Moram priznati da sam neugodno iznenađen, rekao.


Zna za jedan incident koji se dogodio prije petnaestak dana kada je jedan gost pravio problem pa su ga zaštitari »izbacili«.  

 Uhićenja u pravom trenutku


No, sam prizor akcije uhićenja koja se odvijala pred očima sugrađana, ukazuje da se zapravo radilo o činu iznude, odnosno isplate reketa, kada je žrtva predavala novac jednom od osumnjičenih zaštitara.


Jedna od osoba kojoj su nanesene tjelesne ozljede i koja se nalazila u bolnici punih osam dana sada se oporavlja. To nije bila jedina osoba koja je u posljednje vrijeme dobila batina, policija je reagirala onog trenutka kada su tučnjave u samom centru grada postale vrlo učestale i događale se u dane vikenda.


Sužavali su prostor sumnji i došli do osumnjičenika. Neslužbeno se doznaje da se zapravo u pozadini cijelog događaja krije borba za monopol nad zaštitarskim poslovima, spominju se imena nekih poduzetnika iz Istre jer istražitelji sumnjaju da su radili samostalno, ne isključuju mogućnost »pokrovitelja«, nekog daleko moćnijeg koji vuče konce iz sjene..


Problematični zaštitari upravo zbog činjenice da su u posljednje vrijeme napali i prijetili nekolicini osoba u Rijeci, »tiho« su premješteni na nove dužnosti, poslani su na Krk ali ni tamo se nisu bavili osnovnom već »dopunskom« djelatnošću jer policija ima prijave o nasilju i s Krka.


O svim tim događajima policija je imala saznanja, a uhićenje je uslijedilo nakon dobro planiranog tajminga, u trenutku transfera odnosno »isplate« reketa, a neslužbeno doznajemo da je riječ o primopredaji dvadesetak tisuća kuna.