Čula se snažna eksplozija

SVJEDOCI ČULI ŽENSKI GLAS Odmah nakon praska čuli su se uzvici. Policija traži “bombaše” s Vežice

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Istražitelji se zasad, u interesu istrage i otkrivanja počinitelja, ne izjašnjavaju o tome što je s novcem iz bankomata ni koliko ga je bilo u njemu prije no što je razoren u detonaciji, a o tome ne žele govoriti ni iz PBZ-a



Bankomat Privredne banke Zagreb, smješten u prizemlju nekad vrlo posjećene Robne kuće Vežica, demoliran je u snažnoj eksploziji što je odjeknula u ponedjeljak rano ujutro, oko 4.30 sati. Istražitelji se zasad, u interesu istrage i otkrivanja počinitelja, ne izjašnjavaju o tome što je s novcem iz bankomata ni koliko ga je bilo u njemu prije no što je razoren u detonaciji, a o tome ne žele govoriti ni iz PBZ-a. Zasad nema naznaka da je policija, čiji su djelatnici jučer satima obavljali očevid, ušla u trag onima koji su izazvali eksploziju.


– Eksplozija je bila strašna! U početku sam najprije pomislio da je grom udario baš u našu zgradu – priča nam sredovječni muškarac, koji živi u stanu na 8. katu zgrade uz robnu kuću. – Bilo je 4.30 sati. Eksplozija me probudila! Nakon toga je bila tišina, barem ja nisam ništa više čuo – priča nam Riječanin, nekad poznati sportaš, kojeg smo ujutro zatekli pred robnom kućom, dok je promatrao policijski očevid, iza trake kojom je ograđen cijeli trg na kojem je robna kuća.


– Bio sam tada budan, baš sam se vratio iz WC-a kad je snažno grunulo – priča nam drugi muškarac, umirovljenik na kojeg smo naišli pred trgovačkim centrom na povratku iz obližnje voćarne. – Živim u stanu na 10. katu susjedne zgrade, otišao sam odmah do prozora, kako bih vidio što se dolje zbiva. Prošla je možda minuta od eksplozije kad sam dolje čuo ženski glas. Neka ženska osoba je nešto govorila, ali ja nisam uspio razabrati što. Koji trenutak kasnije čuo sam automobil, uz desnu stranu robne kuće i bankomata, koji se udaljava, ali bez svjetala. Malo kasnije su se na autu upalili farovi i nestao je. Ne znam što da vam kažem o svemu… Vidite i sami koliko je snažna bila eksplozija, komadi metala, vjerojatno od bankomata, letjeli su gotovo 30 metara. Netko je tu mogao šetati psa, mogao je nastradati, sigurno ne bi dobro prošao da ga je nešto zakvačilo. A i inače mi se čini da je ovo nesiguran kvart. Oni koji su dignuli bankomat u zrak nisu ovdje došli slučajno, već zato jer im se mjesto činilo pogodnim za pljačku. Samo u okviru ovog, nazovimo trga, dogodilo se posljednjih godina niz pljački i provala – ukazao je žitelj Vežice.


Čuo se ženski glas 




– I ja sam malo nakon eksplozije čula ženski glas! Ženska osoba je vikala: »Bježi van! Bježi!« To sam čula, ali nikog nisam vidjela – nadovezala se jedna žena iz susjedstva, objašnjavajući da živi vrlo blizu bankomata što je odletio u zrak, ali da zapravo vrlo mali dio tog trga može i vidjeti s prozora svog stana.


– Detonacija je bila vrlo jaka, ja inače spavam k’o top, ali me probudilo – govori nam pak mladić koji je u šetnji s mladim lovačkim psom zastao pred policijskom trakom.


– Probudila se odmah i moja djevojka, a pas je počeo lajati. Radim na Hitnoj pomoći, u svom poslu se susrećem s posljedicama nekih loših događanja, a u ovom slučaju sam pomislio da je eksplodirala plinska boca ili bomba. Poslije detonacije nisam ništa više čuo – kazao je mladić koji živi u stanu udaljenom 100-150 metara od mjesta eksplozije.


Okolnosti za pljačku 


– Čuo se snažan prasak, zatresao se prozor… Najprije sam mislio da je to udar groma – objašnjava nam umirovljenik nastanjen u kući stotinjak metara od robne kuće. – Bio sam budan, gledao sam televiziju kad je grunulo. Nakon eksplozije nisam čuo nikakve zvukove, nikakav eho. Što se zapravo dogodilo, da je napadnut bankomat, čuo sam tek koji sat kasnije, nakon što je policija razvukla traku i zabranila pristup robnoj kući – pojašnjava nam žitelj Vežice.


– Oni koji su to napravili sigurno nisu slučajno došli do ovog bankomata – komentirao je pak jedan sredovječni muškarac, nastanjen u zgradi uz robnu kuću. – Vjerojatno su imali informaciju da je bankomat napunjen novcem. A mjesto za pljačku i okolnosti bile su vrlo dobre: padala je kiša, bilo je ružno vrijeme, uokolo nikoga, bankomat je i inače na mjestu zaklonjenim od pogleda… – konstatirao je čovjek iz susjedstva nakon što je izašao iz obližnje male pošte u kojoj je glavna tema razgovora jučer ujutro bila eksplozija kojom je uništen bankomat.


Korištena metoda ubacivanja plina 


Kako je izazvana eksplozija, zasad se može samo spekulirati. No, praksa u Hrvatskoj pokazuje da se one izvode na dva načina: korištenjem plina za autogeno zavarivanje ili eksplozivom, TNT-om. Ovaj prvi način dosta je »popularan«, a pogotovo to vrijedi za riječku i istarsku regiju. Za Hrvatsku »pionirsko« dizanje u zrak bankomata plinom iz boca za autogeno zavarivanje dogodilo se ljeti 2010. godine u Tinjanu. No, boce za kisik i acetilen te crijeva za plin nisu nađena na mjestu događaja na Vežici.


Izazivanje eksplozije nakon ubacivanja plina iz boca za autogeno zavarivanje, metoda je što je najvjerojatnije korištena u lipnju 2014. godine, kad je demoliran bankomat PBZ-a na ulazu u trgovački centar Plodine u Malinskoj, a također i u travnju 2011. godine, na uskrsno jutro, kad su uništeni bankomati PBZ-a na ulazu u Plodine u Kostreni.