Kosovar u Via Romi

ŠVERCER MIGRANATA U ZATVORU U RIJECI ‘Stopirali su, pa sam im ponudio prijevoz’

Fiore Vežnaver

Pajtima Cikaja tereti se da je u subotu oko podneva na autocesti Rijeka – Zagreb kod naplatnih kućica Lučko u svoj passat smjestio četiri ilegalna migranta



Pajtim Cikaj – 28-godišnji kosovski državljanin rodom iz Prizrena, a s boravištem u Sloveniji – smješten je u riječki zatvor, pod sumnjom da je proteklog vikenda četvoricu sunarodnjaka vozio u autu kako bi im omogućio ilegalni prelazak državne granice.


Cikaja, pekara po zanimanju, tereti se da je u subotu oko podneva na autocesti Rijeka – Zagreb, kod naplatnih kućica Lučko, u svoj automobil volkswagen passat, slovenske registracije, smjestio četiri ilegalna migranta, također državljane Kosova, u dobi od 17 do 24 godine. Krenuli su u smjeru Rijeke pa prema Istri, ali ih je policija zatekla i zaustavila u blizini restorana Dina u Matuljima. Ispostavilo se da su četvorica Kosovara u Hrvatsku iz Srbije ušla ilegalno.


Cikaj je uhićen, a nakon okončane policijske istrage predveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Neslužbeno se saznaje da je Kosovar poricao da je krijumčario ilegalne migrante, tvrdeći da nije bilo nikakvog dogovora ni s kim o njihovom preuzimanju. Cikaj je tvrdio da je na njih slučajno naišao na zagrebačkom području, vidjevši ih kako stopiraju kod naplatnih kućica Lučko. Ponudio im je prijevoz, tim više što su išli za Pulu, a to je bio i njegov smjer vožnje.




Kosovar je priveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Određena je i visina jamstva od 10.000 kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Zbog sličnog slučaja kazneno je prijavljen i 42-godišnji hrvatski državljanin kojeg su službenici granične policije u četvrtak zatekli na području Muna u blizini državne granice sa Slovenijom. Zatečen je kad je u osobnom vozilu prevozio četvoricu pakistanskih državljana.