Nepravomoćna presuda

Riječanin vozio “mrtav pijan”, bježao policiji, dobio batine pa tužio državu. Evo koliku će odštetu dobiti

Slavica Kleva

Ilustracija, Foto: Novi list

Ilustracija, Foto: Novi list

Ivan Žentil rekao je da su ga policajci silom izvukli iz automobila, bacili ga na tlo, vezali mu ruke na leđa i počeli tući pa je morao na operaciju



RIJEKA – Ivan Žentil (38) iz Rijeke tužio je Republiku Hrvatsku i MUP koje je zastupalo riječko Općinsko državno odvjetništvo, jer je u noći 26. na 27. rujna 2015. godine u prostorijama Prometne policije pretučen od strane djelatnika policije »koji su mu bez razloga i povoda nanijeli teške tjelesne ozljede zbog kojih će doživotno ostati invalid« pa time povrijedili pravo osobnosti na dostojanstvo.


Građansku parnicu, presudu koja nije pravomoćna, zaključila je sutkinja Općinskog suda, Stalne službe u Opatiji Adriana Puž. Dosudila je oštećenom 64.250 kuna odštete, premda je Žentil tražio 114.150 kuna.


Kao što je i sam Žentil naveo dogodilo se to 26. rujna oko 22.50 sati kada je u svom automobilu zaustavljen po djelatnicima prometne policije u Strossmayerovoj ulici na Piramidi.




Naloženo mu je da automobil parkira sa strane, no, on se udaljio s mjesta i nastavio vožnju, ali je na raskrižju Grohovčeve i Ulice Školjić ponovo zaustavljen.


Rekao je da su ga policajci silom izvukli iz automobila, bacili ga na tlo, vezali mu ruke na leđa, počeli tući rukama, nogama i pendrecima po cijelom tijelu. Priveden je u postaju Prometne policije gdje je predan dežurnom policajcu te ga je ovaj počeo i fizički napadati.


U policiji je zadržan do slijedećeg dana poslije 13 sati. Pet dana proveo je Žentil u svom domu, ali je zbog bolova zatražio pomoć u KBC-u gdje je i zadržan nakon operativnog zahvata.


Četiri puta zaustavljen


Protiv policijskih djelatnika prometne policije Igora Sarvaša, Dražena Kerovca i Sanjina Žutelije u međuvremenu je provedena istraga, podignuta optužnica i u tijeku je provođenje sudskog postupka na Općinskom sudu pod optužbom da su vozaču nanijeli teške ozljede i to nakon što ga je prometna ekipa tog dana, u četiri navrata, zaustavljala u prometu.


Tijekom prvog zaustavljanja oduzela mu je vozačku dozvolu zbog alkoholiziranosti (napuhao 3,09 promila alkohola, op.a) no, unatoč tomu, vozač je još tri puta uočen za volanom tog dana te zaustavljan od strane policije. Kad su policajci Sarvaš i Kerovec uočili vozača nadomak Školjića, zaustavili su ga, te kako tvrdi tužiteljstvo, fizički ga napali, izvukli iz vozila i bacili ga potrbuške na pod zadavši mu više udaraca pendrecima i potom ga ugurali u službeno vozilo i odveli u prometnu postaju. Trećeoptuženi Žutelija tereti se da ga je nakon što su ga doveli u postaju, više puta udario šakama u predjelu trbuha, bacio na pod pa ga potom sva trojica udarali šakama.


Oštetili mu i mobitel


Žentil je u građanskoj tužbi protiv policijskih djelatnika naveo da se ni dan danas ne smije izlagati nekom većem naporu, da je morao biti podvrgnut većem broju specijalističkih pregleda te da mu je štetnim dođađajem prouzročena znatna imovinska i neimovinska šteta. Imovinska šteta ogleda se u naknadi za tuđu pomoć i njegu, izdacima učinjenim po osnovi potrebe za specifičnom prehranom, troškove za odstranjivanje šavova, troškove popravka naočala. Oštećen mu je prilikom fizičkog ozlijeđivanja od strane polcijskih djelatnika i mobitel te traži naknadu za popravak. Pruzročena mu je neimovinska šteta u vidu povrede prava osobnosti jer je u trenutku štetnog događaja pretrpio smrtni strah jakog intenziteta te da se bojao za svoj život. Nije znao čime je zaslužio takvo brutalno mučenje i zlostavljanje i verbalno omalovažavanje.»Povrijeđeno mi je i pogaženo ljudsko dostojanstvo, pogažena su moja ljudska prava i prava osobnosti na čovječno postupanje koje inače predstavlja najviše vrednote i ustavnog poretka RH propisane odredbama Ustava RH, naglasio je Žentil u svom tužbenom zahtjevu.

Bez primjedbi na policiju


Tuženi su pak osporavali navode oštećenog. Ispitani policijski službenici Sarvaš i Kerovac rekli su da su oko 20.50 sati tog dana u Polić Kamovoj ulici zatekli imenovanog u počinjenju prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, upravljao je osobnim automobilom te se na jasno izraženi znak svjetlećom palicom nije zasutavio. Krenuli su za njim te kad su ga zaustavili u Strossmayerovoj ulici utvrdili da upravlja vozilom u vrijeme izrečene mjere opreza, a kako je pritom bio pod vidnim utjecajem alkohola, ponuđeno alkotestiranje što je Žentil odbio.


Isključili su ga iz prometa, no, malo kasnije opet je zamijećen kako upravlja vozilom pa su ga opet zaustavili u Grohovčevoj ulici. Tada su mu priopćili da će ga privesti u policiju. Rekli su mu da uđe u službeno vozilo i kad su ga počeli pregledavati da je počeo bježati Vodovodnom ulicom. Krenuli su za njim i sustigli ga vrlo brzo. Sarvaš je primjenio »polugu na šaci i laktu«, a Kerovac izveo isti zahvat na drugoj ruci. S obzirom na Žentilov aktivniji otpor policajci su ga potrbuške položili na tlo i potom stavili sredstva za vezivanje. Podignut je i smješten u vozilo i u postaji skinute mu lisice.


U postaju je na zahtjev policije stigla dežurna liječnica Hitne pomoći zbog pregleda oštećenog. Tom prilikom je konstatirano da je u alkoholiziranom stanju, da odbija alkotest i da nema tjelesnih ozljeda od uporabe sredstava prisile. Pomoćnik načelnika postaje Prometne policije obavio je s oštećenim razgovor na okolnosti upotrebe sredstava prislie kojom prilikom je izjavio da nema primjedbi na postupanje policije što je i vlastoručno potpisao.


Brutalno pretučen u policiji


S obzirom da policijski službenici tvrde da su opravdano i zakonito primjenili sredstva prisile sukladno zakonu, a tužitelj da je u postaji brutalno pretučen te da je zatražio liječničku pomoć šesti dan od spornog događaja, krenulo se u medicinsko vještačenje u okviru parničnog postupka.


»Sudu se čini i uvjerljivim i logičnim kada proizlazi da se nije usudio tužitelj prigovarati, žaliti se djelatnicima Prve postaje ili pismeno eventualno prigovarati na postupak nadležnih osoba u periodu upravo kada je bio prisilno zadržan u prostorima Postaje prometne policije i Prve postaje, a bojeći se za svoj život i strepeći da bi mu ponovo mogle biti nanesene fizičke ozljede. Tužitelj je u tom periodu očito bio pod utjecajem alkohola, a uslijed čega je zasigurno njegov doživljaj bolova i svega onoga što mu se dogodilo bio drugačiji u tom trenutku nego da je bio trijezan.


Očito je tek narednih dana,a nakon izlaska iz postaje prometne policije, kada je trpio bolove, kada mu se zdravstveno stanje pogoršavalo, bio svjestan ozbiljnosti i posljedica onoga što je proživio. O tome gdje se nalazio idućih dana, pa sve do odlaska u bolnicu, iskazivali su njegovi roditelji i bivša djevojka«, stoji u obrazloženju sudske odluke.


*opširnije u tiskanom izdanju