Okončana istraga

‘Ovaj čovjek me istukao, želim ga ubiti’: Matuljac naručio atentat, ali je napravio jednu ključnu grešku

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ispostavilo se da je nesuđeni ubojica kojem je Daka nudio »posao« za 50 tisuća eura, pouzdanik istražitelja koji su se bavili Dakom. Uvjeren da je našao egzekutora, Daka mu je nabavio oružje, streljivo i veću količinu eksploziva



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo okončalo je istragu protiv Kristijana Dake (37) s prebivalištem u Matuljima te podignulo optužnicu zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo i nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja. Istodobno, izvanraspravno vijeće Županijskog suda Daki je produljilo mjeru istražnog zatvora u kojem se nalazi od kraja svibnja ove godine.


Kristijan Daka se tereti da je od 12. ožujka 2018. do 30. svibnja 2018. na području Rijeke, a sve s ciljem osvete zbog nanesene mu osobito teške tjelesne ozljede u fizičkom sukobu 2007. godine, zatražio od druge osobe da mu pronađe nekog tko bi uz obećanu nagradu lišio života tu osobu koja mu je nanijela tjelesne ozljede prije deset godina. No, Daka nije znao da je u tijeku provođenje posebnih dokaznih radnji i da ta osoba od koje je »naručio« ubojstvo ima zapravo svojstvo pouzdanika u predkaznenom postupku.


Ozbiljne namjere 


Tereti ga se da je, uvjeren kako je doista pronašao egzekutora, u dva navrata na ime obećane nagrade predao nesuđenom »hitmanu« jedan pištolj, oko dva kilograma eksploziva s više detonatora, kao i streljiva raznih kalibara, te je poduzeo više radnji kako bi potencijalnom počinitelju ubojstva olakšao samo izvršenje kaznenog djela.





Prije jedananest godina u tučnjavi ispred jednog riječkog lokala Daka je zadobio teške tjelesne ozljede, bio je u komi više dana, o tom događaju se detaljno izvještavalo s obzirom da se u početku nije odmah pronašao počinitelj. U konačnici, na optuženičkoj klupi pod optužbom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Daki, našla su se dvojica optuženika, no preokret se dogodio kad je Daka pozvan na sud u ulozi svjedoka. Izjavio je da je zapravo dobio u glavu udarac bokserom od treće osobe imenujući je na raspravi. Stoga je tužitelj izmijenio optužnicu, prvoosumnjičenog oslobodio sumnje, a uz drugoosumnjičenog dodao i optužio ovog potonjeg. Nakon suđenja i donošenja presude krajem 2010. godine, Županijski sud je cijeli postupak vratio na ponovno suđenje. U drugom suđenju prošle godine ponovo presuđeno, ali presuda nije pravomoćna. Obojica osuđenih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Kristijanu Daki, osuđena su na po deset mjeseci zatvora.



Obećao mu je isplatu iznosa od 30 tisuća eura ukoliko bi ubojstvo bilo izvršeno u Hrvatskoj ili 50 tisuća eura ukoliko bi se ubojstvo izvršilo u Njemačkoj gdje potencijalna žrtva više godina i živi i radi.


Daka je ponudio mogućnost isplate u stanovitoj količini oružja ili eksplozivnih tvari ili droge, uvjeren da je pronašao osobu koja bi izvršila ubojstvo. Stoga se u nekoliko navrata nalazio s tom osobom, uvjeravao pouzdanika kako je ozbiljan u namjerama da liši života osobu iz puke osvete i u tim susretima mu predao pozamašnu količinu oružja. Između ostalog dao mu je eksploziv, detonatorske kapisle, sporogoreće štapine, kanabisovo ulje, pištolj Crvena zastava s pripadajućim spremnikom, pola kilograma vojnog plastičnog eksploziva, pa još jedan kilogram plastičnog eksploziva drugog proizvođača.


Pokazao i metu 


Daka je jedne prilike osobi za koju je vjerovao da će izvršiti ubojstvo, a zapravo je riječ o pouzdaniku, pokazao kuću »mete«, gdje dolazi kad dođe u Rijeku ali i dao adresu stanovanja u Njemačkoj.


Tijekom provođenja posebnih dokaznih radnji određenih nalogom suca istrage Županijskog suda prikupljeno je dovoljno elemenata da se protiv Dake provede istraga. To je i učinjeno, a Daka se prilikom provođenja dokazne radnje prvog ispitivanja branio šutnjom. U međuvremenu su klasificirani i razgovori koje je Daka vodio putem telefona. Optužnica nije pravomoćna.


Ime Kristijana Dake do sada se vezivalo za kaznena djela imovinskih delikata, a na Općinskom sudu u tijeku je postupak gdje je s još trojicom optužen za otmicu i pokušaj iznude.