Masakr hladnim oružjem

Monstrum iz Dramlja žalit će se na presudu: ‘Kulišek je bio neubrojiv, uvjereni smo u to’

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obrana je uvjerena u to, jer mislim da su liječnici, koji su na suđenju tvrdili da je neubrojiv, jednostavno uvjerljiviji, napomenuo je odvjetnik Marjanović



RIJEKA Vrhovni sud u presudi je odbio žalbe obrane i DORH-a odbio kao neosnovane, te potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz studenog prošle godine kojom je na 38 godina zatvora osuđen Dino Kulišek (26) iz Dramlja, zbog masakra hladnim oružjem u stanu u Crikvenici, ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak ubodnih i reznih rana.


– Ništa mi više ne može vratiti sina, ali ova presuda mi je ipak satisfakcija, i to velika. Ipak je pobijedila pravda, nakon toliko godina, izjavila nam je jučer kroz suze Jadranka Volarić, s kojom smo razgovarali upravo u vrijeme kada je obišla sinovljev grob. Potvrdila je da su u njoj osjećaji pomiješani, da je tužna jer nikad ništa više neće vratiti njenog Ivana, ali je, s druge strane, pet godina nakon zločina ipak pravda zadovoljena.


Potvrđena je tako presuda vijeća pod predsjedanjem riječkog suca Domagoja Vučkova, koje je Kulišeka oglasilo krivim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva, oba na okrutan način, utvrdivši da je drugo kazneno djelo (ranjavanje djevojke) počinio zbog prikrivanja ubojstva Jagodića kojeg je prije toga izbo nožem. Za ubojstvo Jagodića osuđen je na 29 godina, za pokušaj ubojstva djevojke na 12 godina, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 38 godina (maksimalna kazna koja mu se mogla izreći iznosi 50 godina).


Obrana će se žaliti




– Imam informaciju da je prvostupanjska presuda potvrđena, ali ne bih želio komentirati presudu Vrhovnog suda dok ne analiziram obrazloženje. No, svakako ćemo podnijeti novu žalbu, izjavio je jučer za Novi list odvjetnik Goran Marjanović, jedan od Kulišekovih branitelja.


– Naše plediranje za to da je optuženik počinio kaznena djela u neubrojivom stanju nisu samo puke odvjetničke teze. Obrana je uvjerena u to, jer mislim da su liječnici, koji su na suđenju tvrdili da je neubrojiv, jednostavno uvjerljiviji, napomenuo je odvjetnik Marjanović.


Zakonito i pravično


– Pozdravljam presudu Vrhovnog suda. Sve drugo bilo bi iznenađenje. Odluku smatram zakonitom i pravičnom. Mislim da ne predstavlja odmazdu, nego kaznu odgovarajuću težini kaznenih djela, rekao je odvjetnik Igor Koren, zastupnik obitelji žrtve, dodajući da još nije dobio presudu s pismenim obrazloženje pa ne može dati širi komentar.


– Roditeljima, nažalost, nikakva presuda ne može vratiti njihovog sina, konstatirao je Koren.


– Smatramo odluku Vrhovnog suda pravednom i na zakonu osnovanom. Ovakvu presudu smo i očekivali. Mislimo da je riječki Županijski sud pravilno utvrdio da je optuženik bio ubrojiv i da je odluka o visini kazne pravična, izjavila je odvjetnica Sandra Dražić Karalić, koja zastupa majku ubijenog mladića.


I ona je dodala da još iščekuje primitak presude s obrazloženjem u pismenom obliku.