Pobjegli Portugalcima

Dvojica Riječana krijumčarila više od tone kokaina s Kariba u Europu, uhićeni su u Crnoj Gori

Portal Novilist.hr

Foto NCA

Foto NCA

Oni su 23. lipnja 2018. s Kariba u Portugal brodom prevozili kokain koji je bio skriven u unutrašnjosti broda. Ukupno je od njih oduzeto oko 1.200 kilograma te opojne droge



Riječani Mirko A. (46) i Željko B. (53) uhićeni su u četvrtak u Tivtu u Crnoj Gori zbog šverca više od 1.200 kilograma kokaina. Ovu značajnu količinu zaplijenila je portugalska policija u lipnju prošle godine južno od otoka Faial u arhipelagu Azorskih otoka, nakon čega je za riječkim dvojcem raspisana Interpolova tjeralica.


Portugalska policija tad je u suradnji sa španjolskim kolegama  te britanskom nacionalnom agencijom protiv kriminala NCA u samo tri tjedna u akvatoriju Azora i Kanara zaplijenili više od pet tona kokaina dopremljenog iz Južne Amerike, a među uhićenima bila su četiri hrvatska državljanina, piše Jutarnji.


No, riječki je dvojac tijekom kaznenog postupka sud pustio na slobodu, uz mjere opreza i oduzete putne isprave. No, oni su nabavili nove putovnice i domogli se Balkana. Zasad je nepoznato koliko su dugo boravili u Crnoj Gori.




– Crnogorska policija uhitila je hrvatske državljane M. A. (46) i Ž. B. (53) na osnovi Interpolove tjeralice Portugala. Osumnjičeni su za krijumčarenje više od tone kokaina.


Traženi su zbog sumnje da su trgovali drogom. Oni su, kako se sumnja, 23. lipnja 2018. s Kariba u Portugal brodom prevozili kokain koji je bio skriven u unutrašnjosti broda. Ukupno je od njih oduzeto oko 1.200 kilograma te opojne droge, objavila je uprava policije, točnije Odjeljenje bezbjednosti Tivat.


Akcija uhićenja na crnogorskoj obali provedena je u suradnji s nadležnim službama Portugala i Hrvatske.


U lipnju prošle godine vodama Atlantika plovile su tone kokaina vrijedne milijune eura. Uglavnom je droga, prema istom scenariju, bila uredno pakirana po kilogram i zatim još pedantnije pohranjena u potpalublje ili u kabine unajmljenih jedrilica. Skrivala se u razne elemente, kutije te posebno izrađene utore i spremnike za gorivo.



Impresivne zapljene na pučini, koje su se zaredale tri lipanjska dana te prvog dana srpnja, portugalska je policija odmah plasirala u medije, a iza presretanja tih jedrilica i jahti s krijumčarima droge krila se iscrpna istraga te uhićenja nikako nisu bila slučajna, nego su policajci otprije raspolagali informacijama da su velike količine droge ukrcane na jahte u Južnoj Americi i otisnute prema Europi.


Britanska Nacionalna agencija za kriminalitet odradila je akciju na jahti SY Oggi na kojoj su bila dvojica Hrvata od kojih je jedan imao nizozemsko državljanstvo, a treći kompanjon je bio britanski državljanin, navodni organizator transporta više od tone karipskog kokaina.


Dan prije toga je pak, u suradnji sa španjolskom policijom, carinom i zračnim snagama, još zaplijenjeno 1850 kilograma kokaina na jahti pod britanskom zastavom 200 nautičkih milja od Kanarskih otoka.



A nekoliko dana poslije, na jedrilici Wall Street u blizini Azora, uhićena su dvojica Hrvata sa zadarskog područja, a koju su prije toga mjesecima držali na oku policijski agenti više mediteranskih zemalja, ali i Kolumbije te američke DEA-e.


Michael Mike Aničić, Draško Čubrilović, Zlatko Ugarković i Anastazije Martinčić samo su neki od Hrvata koji su, prema podignutim optužnicama ili presudama, u proteklih 15-ak godina sudjelovali u transportu velikih količina kokaina s Kariba u Europu.


Čubrilović je zatečen s jedrilicom natovarenom sa 336 kg kokaina, Anastazije Martinčić pao je 2009. u Urugvaju na jahti sa 2,1 tonom kokaina, a Mike Aničić je 2011. prema nepravomoćnoj presudi malim putničkim mlažnjacima prevezao 175 kg kokaina, piše Jutarnji.