MUP

CRNA STATISTIKA Za vikend 65 prometnih nesreća, dvoje poginulih, 75 ozlijeđenih

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ



Više od 4000 prometnih prekršaja zabilježila je tijekom vikenda policija na hrvatskim prometnicama, ponovno ih se najviše odnosilo na prekoračenje dopuštene brzine, a rekordna koncentracija alkohola bila je 3,79 promila, izmjerena kod vozača u Brodsko-posavskoj županiji.


MUP je u ponedjeljak priopćio da je i ovoga vikenda, od 10. do 12. svibnja, policija pojačano nadzirala promet s ciljem sprječavanja i sankcioniranja najtežih prometnih prekršaja (alkoholiziranost, prebza vožnja, nekorištenje pojasa i uporaba mobitela za vrijeme vožnje), zbog kojih se i događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.


Utvrđeno je ukupno 4.070 prekršaja, od čega najviše (1676) se odnosi na prekoračenje dopuštene brzine, a najveća je izmjerena na dubrovačko-neretvanskom području – 238,5 kilometara na sat.




U vožnji pod utjecajem alkohola zatečen je 391 vozač, najviše takvih prekršaja (80) utvrđeno je na zagrebačkom području, a najmanje na dubrovačko-neretvanskom, krapinsko-zagorskom, ličko-senjskom i međimurskom (po šest).


Policija je zabilježila 490 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, koji najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 111. Ukupno su utvrđena 262 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, najviše na području PU Splitsko-dalmatinske (45).


Policija je u prekršaju zatekla i 40 ponavljača teških prekršaja, tzv. recidivista koji su počinili 45 teških prekršaja, od čega je najviše vožnji u alkoholiziranom stanju (25), vožnji prije stjecanja prava (10), vožnja dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom (6), nedopuštena brzina (1).


Deset vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.


Tijekom vikenda se na hrvatskim prometnicama dogodilo 65 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 75 sudionika u prometu.