Havarija na moru

AKCIJA SPAŠAVANJA U TIJEKU U tijeku tegljenje broda ‘Aurelija’ prema Splitu, nema ozlijeđenih

Hina

foto: wikimedia commons

foto: wikimedia commons

Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba



NOVO 18:51  Tegljač Polux u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putnički trajekat ‘Aurelija’ s 215 putnika i 92 člana posade, koji je jutros zbog otkazivanja motora, doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, a na havariranom brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 


Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba. Stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveo je David Radas iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.


Brod ‘Aurelia’ dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, je sinoć oko 20,30 sati isplovila iz luke Ancona, a u Split su trebali stići jutros u 7 sati. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka jutros oko 4,30 sati od strane zapovjednika ro-ro putničkoga broda ‘Aurelia’. Nastaljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom.




Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda ‘Aurelija neko je vrijeme plovio putnički brod ‘Maira’, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva.


U koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač ‘Pollux’ iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je danas u 15 sati doplovio do havarirane ‘Aurelije’ i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.


MRCC Rijeka je u 15,30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač ‘Pollux’ sigurno privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo u 16,30 sati.


Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe, dodaje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


NOVO 16.00 Nešto poslije 16 sati tegljač Pollux doplovio je do havariranog trajekta Aurelia i sudeći prema vremenskim uvjetima dotegliti  ga do splitske luke kao što je i planirano. 


NOVO 14.30 Na 7 nautičkih milja udaljenosti od havariranog broda Aurelia nalazi se remorker Pollux i procijenjujemo,  ukoliko to vremenske  prilike dopuste, da će do presretanja doći za sat vremena, kazao nam je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture oko 14.35 sati.


Aurelia se trenutno nalazi na razmeđi zadarskog i šibenskog akvatorija,  na 70 nautičkih milja od Splita gdje i namjeravamo dotegliti trajekt ukoliko vrijeme dopusti, kratko je rekao Radas.


Na brodu se nalazi 250 putnika, 92 člana posade te 50 automobila.


……


Iz zadarske luke Gaženica u pomoć havariranom feribotu “Aurelia” krenuo je remorker Pollux, najnovija je informacija koju smo dobili od Središnjice Službe traganja i spašavanja na moru nešto poslije podneva.


Doznajemo i da nitko od 250 putnika nije realno u pogibeljnoj situaciji, no izvjesno je zasigurno da je većem broju putnika loše s obzirom da satima plutaju po snažnom jugu.


Tegljač će nastojati dovući trajekt do zadarske luke.


Trajekt je doživio havariju oko 2 sata oko otočića Žirja , ostao je bez pogona, a iz talijanske luke Ancona isplovio je sinoć oko 20.30 sati.