Riječki odbojkaški sudac

MILAN RAJKOVIĆ: Polufinale EP-a iz Ljubljane će mi posebno ostati urezano u sjećanje

Kristian Sirotich

Riječki sudac Milan Rajković tijekom ogleda u Ljubljani

Riječki sudac Milan Rajković tijekom ogleda u Ljubljani



RIJEKA Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nije bila niti blizu plasmanu na Europsko prvenstvo odbojkaša, kulminacija kojega će uslijediti nedjeljnim pariškim finalom. Međutim, hrvatska je ipak imala sudionika odbojkaških zbivanja, naročito onih u ljubljanskoj Areni Stožice gdje su Slovenci napravili istinski podvig i preko aktualnih europskih prvaka Rusa u četvrtfinalu i svjetskih prvaka Poljaka u polufinalu izborili mjesto u nedjeljnom finalu. Upravo te dvije ključne slovenske utakmice sudio je Riječanin Milan Rajković, u četvrtfinalu kao drugi sudac, u polufinalu kao glavni arbitar.


– Kada izađeš pred 12 tisuća ljudi i kada te predstave kao Milana Rajkovića iz Hrvatske, ti si definitivno na neki način i predstavnik svoje zemlje. U karijeri sam odsudio više od 250 međunarodnih utakmica i utakmice nikad ne pamtim kao takve, ali ova će mi ipak posebno ostati urezana u sjećanje. Ipak je to bilo polufinale Europskog prvenstva tu u Ljubljani, a i čestitke za odrađeni posao stižu sa svih strana –  započet će Riječanin Milan Rajković, iza kojega je itekako bogata sudačka karijera. Naime, suditi je počeo 1985. s navršenih 18 godina i neprekidno sudi već 34 godine. – Jesam li bio napet? Ni najmanje. Postoji doza jedne pozitivne treme, ali s prvim zviždukom to nestane. I još jedna stvar. Ako ne primijetiš da je u dvorani 12 tisuća ljudi, onda znaš da si totalno spreman za odsuditi utakmicu – nastavit će Rajković, jedan od 350 europskih međunarodnih sudaca, odnosno jedan od 75 europskih sudaca u prvoj kategoriji. I tu nije jedini Hrvat.


– Tu su još Ksenija Jurković i Bruno Muha. I to je za hrvatsku odbojku velika stvar. Tri suca u prvoj kategoriji. Osim toga, velik je uspjeh da smo na oba europska prvenstva imali svog predstavnika jer je Bruno Muha sudio Europsko prvenstvo odbojkašica i također je došao do završnice – nastavlja ovaj geodet po zanimanju, koji je odbojku trenirao u Belvederu i igrao na poziciji tehničara dok mu trener, a sve zbog činjenice da je bilo jasno da više neće rasti, preporučio da se odluči za trenera ili možda suca. I odabrao je biti sudac. Do sada je sudio na četiri kontinentalne smotre, od čega dvije seniorske, a osim utakmica svih europskih kupova, sudio je i na Svjetskom kupu u Meksiku.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU