EURO u vaterpolu

Barakude ostale bez bronce, ali još ima nade za plasman na Olimpijske igre

Hina



BUDIMPEŠTA U susretu za treće mjesto na europskom prvenstvu u Budimpešti hrvatska vaterpolska reprezentacija je izgubila od Crne Gore sa 9-10 (3-1, 4-2, 1-4, 1-3). 


Nažalost, hrvatski vaterpolisti nisu se uspjeli oporaviti nakon poraza u polufinalu od Španjolske (8-9) i porazom od Crne Gore zaključili su europsku smotru.


Hrvatska je u tri navrata imala i četiri gola prednosti (6-2, 7-3, 8-4), no nije to uspjela obraniti. Crna Gora je uspjela preokrenuti rezultat, a minutu prije kraja i povesti sa 10-9. Hrvatska je imala napad za produžetak, ali Maro Joković nije bio precizan.




Crnu Goru je do pobjede predvodio Aleksandar Ivović s pet golova, dok su u hrvatskim redovima najefikasniji bili Loren Fatović, Maro Joković i Josip Vrlić sa po dva gola.


Bio je to čak peti poraz hrvatskih vaterpolista u šest susreta za broncu na europskim prvenstvima.


Hrvatska je tako ostala na četiri medalje osvojene na europskim prvenstvima. »Barakude« su osvojile zlato (2010), dva srebra (2003, 1999) i broncu (2018).


U finalnom susretu snage će odmjeriti Mađarska i Španjolska.


Mađari su rekorderi sa 12 zlata, dok su Španjolci u dva dosadašnja finala oba puta poraženi.


Budući da su hrvatski vaterpolisti propustili i treću prigodu za izravan plasman na olimpijske igre u Tokiju preostaje im kvalifikacijski turnir koji će se od 22. do 29. ožujka održati u Rotterdamu.


U Rotterdamu će nastupiti 12 selekcija, a samo će tri prvoplasirane putovati u Tokio. Od relevantnih europskih reprezentacija, među kojima treba tražiti putnike za Tokio su, Hrvatska, Grčka i Crna Gora, ali i Rusija i Njemačka. Šesta europska reprezentacija biti će Nizozemska, koja će se na turniru naći samo zato što domaćini turnira, ali ni ona kao ni predstavnici ostalih kontinenata nemaju realnih izgleda za plasman. Naime i vaterpolski relevantne reprezentacije izvan Starog kontinenta kao što su SAD, Australija, Južna Afrika i Kazahstan također su već »osigurali vize« za glavni grad Japana pa će o putnicima odlučivati u međusobnim obračunima među šest europskih reprezentacija.


HRVATSKA – CRNA GORA 9-10 (3-1, 4-2, 1-4, 1-3)


HRVATSKA: Bijač , Marcelić (9 obrana) Macan, Fatović 2, Lončar 1, Joković 2 (2), Bukić 1, Vukičević 1 , Bušlje, Miloš, Vrlić 2, Benić , Garcia.


CRNA GORA: Lazović (11 obrane), Tešanović; Brguljan 1, Radović, Petković , Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić, Ivović 5, Spaić 1, Drašković 2, Pješivac 1


Realizacija igrača više: Hrvatska 14/6, Crna Gora 13/3


Peterci: Hrvatska 2/2, Crna Gora 0