Rođendanska čestitka

Orijent 1919 dobio licencu za Drugu HNL i izborio viši rang natjecanja

Ivan Volarić

Krimejčanima se ipak isplatilo sjajno odrađena druga polovica proljetnog dijela sezone/Foto Arhiva NL

Krimejčanima se ipak isplatilo sjajno odrađena druga polovica proljetnog dijela sezone/Foto Arhiva NL

HNS je uskratio licencu aktualnom drugoligašu Zadru čime se otvorilo mjesto za još jednog trećeligaša



RIJEKA Rijeka ponovo ima nogometnog drugoligaša! Na Krimeji su primili naljepši dar za stogodišnjicu, riješenje Žalbene komisije za licenciranje HNS-a, koje je pozitivno odgovorilo na njihove nadopune zahtjeva, odnosno Orijent 1919 je dobio licencu za igranje u Drugoj HNL. Orijent 1919 je zadovoljio infrastrukturalne uvjete tako što je svojem zahtjevu priložio garancije grada Rijeke da će do početka nove sezone postaviti plastične stolice na stadion i urediti ulaze/izlaze za gostujuće navijače, te pritom prijavio zamjenski stadion, onaj  HNK Rijeke na Rujevici budući da je stadion na Kantridi licenciran za Treću, a ne za Drugu HNL. Krimejčani su ispunili uvjete i svojim plasmanom potvrdivši prošlosubotnjom pobjedom treće mjesto na ljestvici što će zbog činjenice da je HNS uskratio licencu aktualnom drugoligašu Zadru biti dovoljno za ulazak u društvo od 16 klubova koji će iduće sezone igrati Drugu HNL. 


Naime, drugoligaške licence dobili su od aktualnih drugoligaša BSK, Dinamo II, Dugopolje, Hajduk II, H. dragovoljac, Kustošija, Lučko, Međimurje, Osijek II, Sesvete, Rudeš, Solin, novi drugoligaš Rudeš, novi prvoligaš Varaždin, Šibenik ili Istra 1961, koji će razigravati, zatim prvak Treće lige istok Cibalia, druga (Dubrava), treća (Orijent 1919) i četvrta momčad Treće HNL zapad (Trnje), treća momčad Treće lige – jug (Croatia Zmijavci). Ukupno je riječ o 19 klubova s time da jedan mora ispasti (Međimurje, Solin, Lučko ili BSK), dva će u viši rang (Varaždin je već prvoligaš, a Istra 1961 i Šibenik igraju kvalifikacije), a još jedno preostalo mjesto popunit će Orijent 1919 koji dva kola prije kraja ima 10 bodova prednosti nad Trnjem.


Budući da na ove odluke Žalbene komisije za licenciranje nema mogućnost žalbe jedino neka izvanredna odluka Izvršnog odbora HNS-a koji se sastaje ove srijede može nešto promijeniti.




Inače, posljednji put drugoligaški nogomet u Rijeci se igrao 2005. godine kada je Orijent ispao u Treću ligu, a u Primorsko-goranskoj županiji 2014. godine kada je Pomorac odustao od natjecanja nakon 11 kola.