Hrvatski veznjak

Mateo Kovačić na pragu je uspjeha kakvim se ne mogu pohvaliti ni Messi ni Ronaldo

Hina

REUTERS

REUTERS

Kovačić je zadnje tri sezone osvajao europski naslov u dresu Real Madrida, a sada može osvojiti i Europsku ligu



Vezni igrač Chelsea Mateo Kovačić u srijedu bi mogao postati deveti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA ili Europskoj ligi.


Mateo bi u finalnom susretu protiv Arsenala trebao nastupiti od prve minute, a zanimljivo veznjaku ‘Vatrenih’ i ‘Bluesa’ smiješi se četvrta europska titula u nizu, čime se ne može pohvaliti nitko od aktualnih vrhunskih nogometaša.


Kovačić je zadnje tri sezone osvajao europski naslov u dresu Real Madrida, a sada može osvojiti i Europsku ligu.




Kovačić bi mogao postati i tek drugi hrvatski nogometaš koji je osvojio i Ligu prvaka i Europsku ligu. Prije njega to je uspjelo tek Ivanu Rakitiću koji sa Sevillom slavio u Europskoj ligi, a potom s Barcelonom pobijedio u Ligi prvaka.


Dosad su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić i Šime Vrsaljko.


Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2-2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2-0.


Luka Peruzović 1983. u dresu Anderlechta u finalu je pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1-0, a u Lisabonu je bilo 1-1.


Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup UEFA bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3-0, a Stanić nije nastupio u finalu.


Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3-1, a Olić je igrao do 67. minute.


Tri godine kasnije Olićev uspjeh ponovio je Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret.


Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom. U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2-1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.


Naslov pobjednika Europske lige ima i Ivan Rakitić, i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4-2. Rakitić je odigrao cijeli susret.


Posljednji hrvatski nogometaš koji je slavio u Europskoj ligi bio je Šime Vrsaljko prošle godine u dresu Atletico Madrida. Španjolski sastav je u finalu u Lyonu pobijedio Marseille sa 3-0, a Šime je igrao prvo poluvrijeme.


Hrvati osvajači Kupa UEFA/Europske lige


1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.3. Mario Stanić (Parma) 1999.4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.6. Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009.7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018