Ključne figure trijumfa

Luka i Bruno, veliki junaci poljudske rapsodije “kockastih”

Marko Cvijanović

Luka Modrić i Bruno Petković/Foto R. BRMALJ

Luka Modrić i Bruno Petković/Foto R. BRMALJ

Ne znam što bih rekao, osim da želim zahvaliti publici, uživao sam u svakom trenutku. Ovo je jedno od boljih ozračja u kojem sam igrao tijekom svoje dugogodišnje karijere - kaže Luka Modrić Nedostaju mi golovi koji nisu atraktivni, oni kada treba samo ugurati loptu u prazan gol s tri metra. Nadam se da će biti što više takvih, ne treba uvijek biti peta i škarica - kaže Bruno Petković



RIJEKA Dvije su poljudske scene ostale urezane u sjećanje za sva vremena. Ako govorimo o događanjima na travnjaku, naravno, jer o ozračju na tribinama već je ionako ispisano puno rečenica u superlativima. Vodeći golovi u izvedbi kapetana Luke Modrića i golgetera Brune Petkovića. Najprije taj urođeni instinkt izvanserijskog igrača koji predosjeti kad treba agresivno krenuti u pritisak na igrača s loptom pa završni sprint prema protivničkom vrataru i onda hladnokrvna završnica. A onda bravura vrsnog napadača na malom prostoru, trenutak nadahnuća u djeliću sekunde, prijenos lopte petom prema nezaštićenoj mreži. Luka i Bruno. Junaci poljudske rapsodije. Kao personifikacija još jednog suverenog trijumfa viceprvaka svijeta koji su u četvrtak u Splitu stigli na korak od plasmana na Europsko prvenstvo. Kapa do poda. Luki i Bruni, ali i svima ostalima. Imalo se što slaviti minuloga četvrtka na Poljudu.


– Sretni smo zbog pobjede, to je ono što smo htjeli. Mislim da smo odigrali sjajnu utakmicu i da smo mogli pobijediti i s većom razlikom. Sve u svemu, veličanstvena noć za Hrvatsku i hrvatski nogomet – kaže Luka Modrić koji je u 67. minuti napustio igru da bi doživio ovacije ispunjenih poljudskih tribina.


Visoki presing


– Ne znam što bih rekao, osim da želim zahvaliti publici. Bio je poseban gušt i osjećaj igrati na Poljudu, uživao sam u svakom trenutku, ne samo ja, već i cijela momčad. Hvala gledateljima koji su nam priuštili predivan ambijent, ovo je jedno od boljih ozračja u kojem sam igrao tijekom svoje dugogodišnje karijere. Drago mi je zbog gola, htjeli smo od početka pritisnuti Mađare, dogovorili smo se da ćemo igrati visoki presing. Vidio sam da je protivnički branič bio malo neoprezan, uzeo sam loptu i zabio gol. Super smo otvorili utakmicu, poslije tog gola nam je bilo puno lakše igrati. Kad ćemo opet na Poljud? Nadam se što prije, nikad nije bilo na nama da odlučujemo. Uvijek smo htjeli igrati na Poljudu, ali i u svim drugim gradovima. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost, ali uživali smo na Poljudu, napokon smo došli u Split. Publika je pokazala koliko je uz nas.




Luka je bio toliko susretljiv da je izvođenje jedanaesterca početkom nastavka prepustio Ivanu Perišiću. Nije se pokazalo kao najbolje rješenje, iako povoljan rezultat u tim trenucima nije dozvoljavao da se utakmica izrodi u bilo kojem pravcu.


– Ivan mi je rekao da nikad nije zabio gol na Poljudu u dresu reprezentacije, a budući da je rezultat bio takakv kakav je, rekao sam mu: OK, pucaj! To je to. Šteta što nije zabio. Da, da, zato moramo opet doći na Poljud, ha, ha, ha…


Mađarska je apsolvirana, pred »kockastima« je neugodno gostovanje u Cardiffu protiv Walesa, ali i utakmice poslije koje mogu i teoretski potvrditi plasman na EURO iduće godine. Pritom je mali hendikep činjenica da će Hrvatska biti oslabljena neigranjem »požutjelog« Marcela Brozovića.


– Svjesni smo da nam utakmica u Cardiffu može donijeti EURO i s te strane će biti važno kako ćemo ući u utakmicu, ali vjerujem da ćemo, ponovimo li istu igru kao i protiv Mađarske, ostvariti povoljan rezultat. Šteta zbog Broza da je dobio taj žuti karton, ali imamo drugih igrača koji će ga sigurno dostojno zamijeniti. Bale? On je u super formi, odlično igra u Realu, ali nadam se da ćemo ga uspjeti zaustaviti kao što smo u tom uspjeli u Osijeku i da ćemo doći do pozitivnog rezultata – zaključio je kapetan »kockastih«.


Bruno Petković iz utakmice u utakmicu izrasta u jednog od ključnih igrača Dalićeve momčadi koja je njegovim angažmanom dobila sasvim drugu napadačku dimenziju. U Kramarićevom odsustvu Hrvatskoj je silno nedostajao napadač visoke međunarodne klase i napadač s urođenim osjećajem za pogodak.


– Sretni zbog ova tri boda, a naravno da sam sretan i zbog osobnog učinka. Nadam se da će biti što više ovakvih utakmica, na osobnom i na momčadskom planu. A taj gol petom… U tom trenutku sam vidio da je to jedini način na koji mogu zabiti gol i super je prošlo. Bitno da je efikasno, nije bitno na koji načim postižem golove. Nastojim biti efikasan, ti moji potezi ne postoje za aplauz publike, nego za dobrobit momčadi za koje igram. Sretan sam kada zabijem gol na bilo kakav način – kaže Bruno Petković, koji pršti od samopouzdanja.


Pete i škarice


– Nitko nije uspio tko nije pokušao, probao. Eto, najprije sam zabio taj gol petom, a onda dođe onaj drugi gol uoči kojega se trebalo snaći, gledao sam samo kako da ulovim loptu i da je nekako uguram u gol, jer situacija uopće nije bila tako jednostavna kako se možda nekima činila. To su golovi koji mi nedostaju, koji nisu baš atraktivni, ali su golovi jedne prave »devetke«, oni kada treba samo ugurati loptu u prazan gol s tri metra. Nadam se da će biti što više takvih pogodaka, ne treba uvijek biti peta i škarica.


Bruno je dočekao momentum svoje reprezentativne karijere pred ispunjenim poljudskim tribinama…


– Ozračje je bilo vrhunsko, ljudi su bili fenomenalni. Ničega negativnoga nije bilo, publika se izdigla iznad klupske ili bilo kakve druge pripadnosti. Bili su ponosni i navijali za svoju reprezentaciju.Petković ne otkriva toplu vodu kada razgovara o usporedbama dviju momčadi na poljudskom travnjaku, na svakom pedlju terena izvirala je neprijeporna klasa hrvatskih nogometaša.

– Mislim da je evidentna bila razlika u kvaliteti, imamo jednu od najboljih reprezentacija na svijetu i to se osjećalo u svakom trenutku. Međutim, bez maksimalnog angažmana danas jednostavno ne ide. Svi danas igraju nogomet i zato smo morali biti jako agresivni, igrati visoki presing. Puno smo trčali, to je istina, možda i zato što smo htjeli vratiti Mađarima za onaj poraz u Budimpešti, a s druge strane, imali smo zaista sjajnu podršku publike i trebali smo joj se odužiti na neki način. U prvom poluvremenu smo postigli tri gola i stvorili još jako puno dobrih prilika, u drugom dijelu smo znalački kontrolirali utakmicu, dominirali svih devedeset minuta.


Bruno je svjestan da svakom novom upečatljivom partijom na međunarodnoj sceni raste njegov napadački rejting, ali jednako tako zna da će mu suparnici poklanjati sve više pažnje.


– Kažete da će mene osobno protivnici sve više analizirati… Mislim da je to normalna stvar u nogometu, kako i mi analiziramo njih, tako i protivnici analiziraju nas. Nadam se da će u mom slučaju toga biti sve više, jer će to značiti da stvarno dobro igram. Wales? Nismo još ulazili u dublje analize, najbitnije je dobro se odmoriti, a onda ćemo analizirati Velšane i mirno otići u Cardiff. Naravno, spremni na pobjedu, kao i uvijek – zaključio je Petković.