Hrvatska protiv Rumunjske

ALEN HALILOVIĆ: Ne želim razmišljati o Francuskoj i Engleskoj dok ne prođe Rumunjska

Marko Cvijanović

Alen Halilović

Alen Halilović

 Igrali smo prijateljsku utakmicu protiv Francuske i bili u najmanju ruku ravnopravni, čak smo i vodili i primili gol pred kraj. Dakle, može se. Ali... Nemojmo još o tome, te su utakmice daleko. Najprije Rumunjska, a onda ćemo razgovarati o sljedećim utakmicama - kaže veznjak naše mlade reprezentacije



RIJEKA Alen Halilović djeluje ozbiljnije no ikad. Zlobnici će reći “bilo je i vrijeme”, oni koji ga iole bolje poznaju znaju koliko ga je u proteklom razdoblju mučila činjenica što nikako nije mogao pronaći sredinu u kojoj će do izražaja doći njegovo nedvojbeno nogometno umijeće. Od Barcelone do Standarda. Od zvijezda do trnja. Dijeliti svlačionicu s Lionelom Messijem doimalo se poput bajke, a onda… Selidba za selidbom. Sporting Gijon, HSV, Las Palmas, Milan i Standard. Nigdje nije ostavio dublji trag, a svi znaju da ima ono nešto.


Sreću je pronašao u momčadi Nenada Gračana, koji mu je zasluženo dao kapetansku vrpcu. Mlada hrvatska U-21 reprezentacija prvi je put poslije petnaest godina izborila nastup na velikom natjecanju, a Alen u kvalifikacijama igrao kapetanski, bio vođa na terenu i u svlačionici, maksimalno podređen kolektivu. Dan prije utakmice s Rumunjskom u premijernom susretu na Europskom prvenstvu Halilović jedva čeka istrčati na travnjak u Serravalleu. 


– Baš tako! Uvijek je tako pred veliko natjecanje, nikako dočekati prvu utakmicu, ali svaki trening dobro dođe, svaki dan do početka utakmice je ispunjen. Tako i treba biti – kaže Alen Halilović, koji uoči početka natjecanja.posebno ističe ozračje u momčadi.


– Nije floskula, u momčadi stvarno vlada fenomenalna atmosfera, i nije to od jučer. Ovu generaciju već neko vrijeme krasi zajedništvo, svi dišemo kao jedan. Prava smo klapa, nikad nije bilo i nema nikakvih pojedinačnih iskakanja, svima nama je momčad na prvom mjestu. To je vrlo važno na ovakvom, turnirskom tipu natjecanja. Što se mene osobno tiče, sretan sam i ponosan biti kapetan ovim dečkima.Hrvatska je u skupini s Rumunjskom, Francuskom i Engleskom, raspored ukazuje da će “kockasti” prvu utakmicu igrati s objektivno najslabijim protivnikom, iako to, naravno, ne znači da Rumunje valja smatrati autsajderom. Dapače.– Znamo što donosi prva utakmica na velikom natjecanju, na svakom je prvenstvu najvažnije krenuti dobrim rezultatom, po mogućnosti s pobjedom. Mi zato i jesmo sve podredili toj utakmici s Rumunjskom. Dobro smo ih proučili, znamo njihove kvalitete, ali i određene mane koje ćemo pokušati iskoristiti. Danska je u tom smislu trebala biti pokazatelj koliko možemo jer nas protiv Rumunjske očekuje vrlo slična utakmica.  Alen izbjegava pitanja o Francuzima i Englezima, objektivno puno ozbiljnijim izazovima od dvoboja s Rumunjima…– U ovom trenutku smo u potpunosti posvećeni prvoj utakmici, ne želim razmišljati o Francuskoj i Engleskoj dok ne prođe utakmica protiv Rumunjske, ali… Igrali smo prijateljsku utakmicu protiv Francuske i bili u najmanju ruku ravnopravni, čak smo i vodili i primili gol pred kraj. Dakle, može se. Ali… Nemojmo još o tome, te su utakmice daleko. Najprije Rumunjska, a onda ćemo razgovarati o sljedećim utakmicama. I još nešto, ne mislimo se baviti nikakvim kalkulacijama, računati koliko nam treba bodova za prolaz… Razmišljamo samo o pobjedi protiv Rumunjske… – rekao je između ostaloga Halilović u današnjem tiskanom izdanju našega lista.