Armada

RIJETKI REKVIZIT Kako je nastala replika kultnog prvog “Rijekinog” šala iz 1988. godine?

Ivan Volarić

Naša ideja je bila da populariziramo šalove koji su iščeznuli s tribina, šalove koji su dio povijesti naše grupe i HNK Rijeke  – kaže Dejan Božić, predsjednik KN-a Armada



Godina je 1988., točniji datum nepoznat, ali neki dečki koji su tada odrastali pod stijenama Kantride još uvijek su na tribini. Možda malo okrugliji i s manje kose, ali još u njima ima navijačke strasti. Skupina odvažnijih odlučila se tih 80-tih godina na tada revolucionaran iskorak u navijačkom svijetu i pokrenula inicijativu za izradu vlastitog šala – baš riječkog – Armadinog.


Možda to iz današnje perspektive zvuči smiješno ili blago rečeno čudno, ali (H)NK »Rijeka« i Armada tada nisu imali svoj službeni šal, kamoli majice ili neki drugi navijački rekvizit. Toga jednostavno nije bilo u prodaji! Oni malo stariji navijači sjetit će se da su se osamdesetih godina mogle na štandovima oko Kantride kupiti trube, kape i zastavice raznih klubova, no sve su zapravo bili iste. Prodavači su samo mijenjali nazive klubova i grbove. I tada je u Armadi bilo dosta progresivnih članova, pa su se dosjetili kako napraviti nešto svoje.


Talijanska veza


Većina navijača tada je na utakmice nosila plavo-bijele pletene šalove zahvaljujući nonama i bakama, a oni malo poduzetniji su u Trstu, u trgovini nedaleko Stande, nabavljali šalove »Intera«, »Lazija« ili »Napolija«, koji su bili najsličiniji »Rijekinim« bojama.




I onda je pala ideja: idemo u Italiji izraditi svoj šal! Naručeno je 40 primjeraka, 20 s natpisom Forza Grande Fiume, a 20 s natpisom Forza Magica Fiume.


– Iskreno, ne sjećam se zašto smo štampali 20 s natpisom »grande«, a 20 s natpisom »magica«, je li nas na to motivirao Grande Torino ili Magica Inter. Izvorno je trebalo pisati samo Forza Fiume, ali su u tiskari ostavili jako veliki prazan prostor između te dvije riječi pa se naknadno dodavalo grande i magica – prisjeća se tih dana Marko Boras Mandić, tada dio mlađih pripadnika Armade, odnosno matuljskog CMH-a koji je tih godina bio aktivan na tribinama po cijeloj Jugoslaviji.


Marko još uvijek ima spremljene bilješke tko je naručio šal i kome ga je točno uručio. Stane, Tedas, Pile, Magarac, Ico, Sandi, Ćozo, Ante, Seno i Marko. To su vlasnici prvih 10 šalova. Cijena? Šalovi talijanskih klubova su se mogli kupiti za sedam tisuća lira, recimo da je to današnjih sedam eura, ovi šalovi su bili nešto skuplji zbog izrade i dopreme iz Torina.


– Otišli smo u dućan u Trst gdje smo kupovali šalove, oni su nas uputili na jednu torinsku adresu i mi smo naručili izradu 40 primjeraka – nastavlja Marko. – Išli smo po njih na vlak u Trst s dva automobila, u svakom je bilo po 20 šalova. Jedan auto je na ondašnjoj granici na Kozini prošao, a drugi je »pao«. Svih 20 šalova je zaplijenjeno. Mislim da ne moram objašnjavati zašto je ondašnjem sistemu smetao natpis Forza Fiume. Dvadeset šalova što su prošli završilo je uglavnom među nama sa zapada, a nešto je prodano u gradu. Neki od tih šalova su još danas živi.


Rijetki primjerci


Boras Mandić je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti da ima oba primjerka, od svakoga po jedan. Moguće je na tribinama vidjeti još pokoji šal iz tog doba, no oni predstavljaju istinski raritet i vrijednost za sakupljače navijačkih rekvizita. Jedan od onih koji se može pohvaliti pozamašnom kolekcijom je Danijel Dado Hunjadi, armadaš u duši i srcu, ali u prvom redu čovjek koji je poznat po tome da u svojem stanu ima pravi pravcati muzej svega što se tiče »Rijeke« i Armade.


– Koliko je meni poznato, danas je moguće naići još na četiri, pet primjeraka toga šala. To je najrjeđi Armadin šal. Malo je reći da se plaća suhim zlatom! Ni ja ga nisam uspio nabaviti, a nisam siguran posjeduje li ga uopće netko od kolekcionara – objašnjava Dado i nastavlja: – Koliko sam upoznat, tri, četiri pripadnika Armade iz one prve postave ga još danas nose na tribine. Veliki Miro, Marko i još jedan njegov prijatelj iz matuljske ekipe… Doći ću do tog šala kad-tad!


Simbolična cijena


Dado možda neće tako brzo doći do tih prvih, povijesnih Armadinih šalova, ali zato će uskoro moći nabaviti njihove replike čiju izradu je pokrenulo vodstvo Armade. Konkretnije, štampano je tisuću primjeraka, dio s natpisom Forza Magica Fiume, a dio s natpisom Forza Grande Fiume. Baš kao što je to bilo prije 30 godina.– Naša ideja je bila da populariziramo šalove koji su iščeznuli s tribina, šalove koji su dio povijesti naše grupe i HNK »Rijeke«. Osim toga pred nama je prijateljska utakmica s »Mariborom« na Kantridi i tu ćemo probati napraviti lijepu sliku, dakle da se svi ti šalovi dignu u zrak – objašnjava Dejan Božić, predsjednik KN Armada.

– Utakmica s »Mariborom« neće biti obična utakmica, probat ćemo napraviti program s desetak točaka, a dio toga će se ticati i starih šalova, odnosno cerada, transparenata i zastava koje su godinama bile na Kantridi. Ne bih otkrivao sve detalje, ali postoji primjerice ideja da angažiramo Autotrolejove autobuse i aktiviramo posebnu liniju za utakmice kao što je to bilo nekada.