Andrej Prskalo

Na Drosini je uvijek bilo tvrdo, neće nam biti lako, a sad je i ulog velik…

Denis Frančišković

Andrej Prskalo/Foto PIXSELL

Andrej Prskalo/Foto PIXSELL

Na Drosini je uvijek bilo tvrdo. Često smo i remizirali, pobjeđivali samo s golom razlike. Susjedski je to derbi koji nosi neki poseban naboj i neće nam biti lako. A sad je i ulog velik - kaže Andrej Prskalo



RIJEKA Prije četiri i pol mjeseca bila je to rapsodija momčadi Igora Bišćana. U nadmetanju s domaćom momčadi Igora Cvitanovića »bijeli« su protutnjali Drosinom, čak sedam »komada« završilo je u mreži Puljana. Pavičić i Čolak zabili su dva gola, Acosty, Capan i Puljić po jedan. Ali više od golijade plijenila je igra Bišćanove momčadi koja je tada djelovala poput dobro podmazanog stroja u kojem su svi kotačići vrhunski funcionirali.


Bio je to posljednji sudar »bijelih« i »žuto-zelenih«, Rijeka je i prije toga dvaput pobjeđivala, a svemu je prethodio onaj pomalo šokantni remi na Rujevici (3:3) kad su Puljani možda zaslužili i više. Bilo je to ujedno trenutak kad je momčad Matjaža Keka počela silaznu putanju što je u konačnici rezultiralo i ostavkom trenera.Od Drosine do Drosine, od Rijeke do Pule… U godinu dana bitno su se promijenile okolnosti, Istra 1961 bitno je redizajnirala momčad i ojačala, Rijeka ostala gotovo netaknuta, ali u situaciji da joj bodovi iz malog susjedskog derbija predstavljaju velik ulov. Pred Bišćanom i momčadi popriličan je imperativ, nastavak trenda remija zasigurno bi dodatno narušio odnose na Rujevici gdje o porazu niti ne razmišljaju.

– Proanalizirali smo Jadranski derbi i na kraju kad se sve zbroji možemo biti nezadovoljniji. Imali smo stvarno bolje šanse, imali smo gredu i vratnicu i sigurno više možemo žaliti za trobodom nego Hajduk – kaže Andrej Prskalo, vratar »bijelih« kojem su čak tri suigrača zaklonila pogled i loše reagirala kod primljenog pogotka. – Povlačenje u nastavku? Istina, ne znam kako i zašto smo se povukli, možda i nesvjesno. A kad smo dobili gol, opet smo počeli igrati i napadati.


Kriza rezultata odnosno zaredali remiji i način na koji je do njih došlo otvorili su posljednjih dana brojna pitanja. Spreme, opterećenja, mentalne stabilnosti, taktike…


Najbolji treninzi




– Stvarno imamo odlične treninge, po meni najbolje do sada. To su treninzi koje bi poželio svaki pravi igrač. I kondicijski i taktički. Obraća se pažnja na baš sve. A ozljede i pad u igri? Ne znam, teško mi je odgonetnuti – dodaje Rijekina »jedinica«.


U osvrtu na dosadašnji učinak najbolje uvijek govori ljestvica. Na kojoj Rijeka bodovno i ne stoji tako loše. A s dvije povezane pobjede situacija bi se itekako bitno popravila. No, na putu su sve bolji domaćini, Istra i Varaždin.


– Gusto je u vrhu, a ni mi nismo daleko bez obzira na položaj na ljestvici. Nedostajalo nema je i malo sreće. Po meni, trebali smo uhvatiti još četiri boda, protiv Osijeka i Intera. Mislim da je bio jedanaesterac na Lončaru protiv Osječana. Prvenstvo je jako dugo i vjerujem da ćemo se već s prvom pobjedom dignuti i biti sve bolji. Čini mi se da će liga ove sezone biti izjednačenija. I neka bude. To daje dodatnu draž i zanimljivost. U toj borbi nikako ne treba zaboraviti Goricu i Lokomotivu. Dinamo? Odigrali su briljantno protiv Atalante, pobijediti njih tako visoko je za svaku pohvalu. Ali vidjeli smo i da je Hajduk dobio »modre« koji vjerojatno neće uvijek igrati s najboljim sastavom domaću ligu. Tako da može biti stvarno zanimljivo – predviđa Prskalo.


Emocije


Večerašnji derbi s onu strane Učke »bijelima« nosi imperativ. A s njim uvijek ide i pritisak.


– Svaka je utakmica imperativ, a ja volim ići od utakmice do utakmice. I tako razmišljati. Znači prva je Istra i ona je u fokusu. Sve ćemo napraviti da se vratimo s tri boda. Istra se pokazala u Maksimiru, imala dvije odlične šanse i po meni zaslužila bod protiv Dinama. Ovo je sasvim druga momčad i vidi se trenerov rukopis. Po meni Puljani su jako dobro u ofenzivnom dijelu. Znaju biti izrazito opasni – upozorava čuvar mreže »bijelih«.


Tradicija je daleko na strani Riječana, 24 pobjede, uz 12 remija i tek četiri slavlja Puljana. No, i puno jačoj Rijeci često je bilo teško na Drosini.


– Na Drosini je uvijek bilo tvrdo. Često smo i remizirali, pobjeđivali samo s golom razlike. Susjedski je to derbi koji nosi neki poseban naboj i neće nam biti lako. A sad je i ulog velik i za njih i za nas. Naše prednosti osim kvalitete? Vjerujem u suigrače i našu pobjedu – kaže Prskalo kojem dolazak u Istru uvijek budi i dodatne emocije.


– Iskreno, volim taj stadion. Malen, lijep, s dobrom travom… Drago mi je igrati na Drosini i zbog ambijenta. Naravno, u svježem sjećanju mi je još uvijek osvojen Kup prošle godine. Baš se radujem tom gostovanju – zaključuje Prskalo.