O utakmici s Osijekom

Dario Župarić: ‘Ubila nas je neprospavana noć poslije Aberdeena, kao da smo bili u diskoteci’

Marko Cvijanović

NEMA PROLAZA - Ni Bruno Petković se nije naigrao pored Darija Župarića / Foto  N. PAVLETIĆ/PIXSELL

NEMA PROLAZA - Ni Bruno Petković se nije naigrao pored Darija Župarića / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Nismo spavali cijelu noć, u Rijeku smo se vratili u šest ujutro. To se sigurno odrazilo na našu igru, Izgubili smo svježinu, to je isto kao da sam dva dana prije utakmice izašao van i bio u diskoteci. Tako se ne može igrati ozbiljan nogomet - ukazuje Župarić 



RIJEKA Dario Župarić iskreno se poslije utakmice s Osijekom još jednom zahvalio zamjeniku sportskog direktora Ivanu Manceu na prigodnom daru povodom stotog nastupa u dresu Rijeke koji je upisao u Aberdeenu, ali pouzdani branič »bijelih« odisao je prilično deprimirajućim tonom.


– Jesmo li osvojili bod ili uzgubili dva? Ne znam, nismo baš najbolje izgledali i na kraju možemo biti sretni što smo uzeli bod, iako smo vodili veći dio utakmice, čak na kraju imali i dvije stopostotne prilike za pobjedu. Međutim, objektivno govoreći, nismo zaslužili pobijediti. Nismo dobro stajali u obrani, nismo najbolje izgledali u napadu, mislim da je rezultat 1:1 realan, ako ne i njihova pobjeda. Bar prema onome što sam vidio na terenu i kako sam se osjećao. Meni je, recimo, izgledalo kao da smo igrali protiv Real Madrida – kaže Dario Župarić, svjestan činjenice da je utakmica u Aberdeenu došla na naplatu u zadnjoj trećini dvoboja s Osječanima kad je momčad jednostavno ostala bez daha.


– Više nas je koštalo putovanje negoli utakmica kao utakmica. Nismo spavali cijelu noć, u Rijeku smo se vratili u šest ujutro. To se sigurno odrazilo na našu igru, Osječanima je bilo puno lakše odigrati utakmicu, jer nisu izgubili noć u avionu poput nas. Tu smo izgubili svježinu. To je isto kao da sam dva dana prije utakmice izašao van i bio u diskoteci. Tako se ne može igrati ozbiljan nogomet. Ja sam inače navikao igrati svaka tri dana, ali ovaj put baš nisam mogao. Koštala nas je jako puno ta neprospavana noć.


Problem bekova




Župarić posebno apostrofira neka loša postavljanja u riječkoj obrani, zbog kojih su Osječani u nekoliko navrata bili jako opasni i u konačnici izjednačili rezultat. Igor Silva se uoči Žaperova gola u šesnaesterac Riječana ušetao kao na treningu.


– Bekovi nam nisu zatvarali leđa, moglo je i puno gore završiti po nas. U Aberdeenu je to bilo puno bolje s njihove strane, bekovi nisu dozvolili puno centaršuteva za koje smo znali da su najveća opasnost škotske momčadi i odmah je nama stoperima bilo puno lakše igrati. Teško bi bilo boriti se s visokim centarforom Aberdeena da je bilo dvadesetak centaršuteva u naš šesnaesterac.


Kada govori o bekovima, Župarić pogotovo naglašava hendikep dešnjaka koji su primorani igrati na neprirodnoj strani.


– Teško je dešnjaku na lijevom beku, bilo bi teško i Dariju Srni. Cijeli život igraš uz desnu aut liniju i onda odjednom osvaneš na lijevoj, nije se jednostavno adaptirati na nove uvjete. Dešnjak na lijevoj strani nije toliko probojan, ne može odraditi posao prema neprijed tako dobro kao ljevak. Prema tome, puno bi nam značio ljevak na toj poziciji, bilo bi lijepo imati ga u momčadi. Šteta što ga nećemo imati u najvažnijim utakmicama, onim protiv Genta u play-offu Europske lige, pravi lijevi bek sigurno bi donio kvalitetu više u našoj igri, ali tako je, kako je. Moramo se skrpati, odigrati kako znamo, a ako prođemo, možda konačno i dobijemo tog lijevog beka.


Župarić je u pravu kada o predstojećim dvobojima s Gentom govori u kontekstu najvažnijih utakmica u prvom dijelu sezone, europski ispiti protiv kvalitetne belgijske momčadi spadaju u rang najzahtjevnijih utakmica na domaćoj sceni, onih protiv Dinama.


Informacije iz prve ruke može mu dati bivši suigrač u rujevičkoj svlačionici, a danas igrač Genta Franko Andrijašević.


– U susretima s Gentom saznat ćemo našu pravu vrijednost, vidjeti gdje smo i što smo. Ako ne možemo eliminirati Gent, onda nismo ni zaslužili igrati Europsku ligu. Dakle, sve je na nama. Ne, nisam se čuo s Frankom Andrijaševićem, žao mi je što ne igra. On je igrač iz drugog plana, onaj koji stvara razliku, takvog igrača treba istrpiti. Da igra, uvjeren sam da bi zabio petnaestak golova i imao puno asistencija. Nije on igrač koji će uzeti loptu i proći dvojicu protivničkih igrača, on je igrač kojeg trener treba razumjeti. Nije se uklopio u trenerov sistem, ali nadam se da će što prije naći neko rješenje za svoje probleme.


Kontakt i ritam


Iako je trener Riječana Igor Bišćan nedvojbeno puno pažnje posvetio »seciranju« Gentove momčadi, što znači da će njegovi igraći steći pravi uvid u kvalitete protivnika, Župarić se ne zamara.


– Ne zanima me tko igra u Gentu, baš kao što me nije pretjerano interesirao niti Aberdeen. Stvorila se priča o Aberdeenu kao da igramo protiv Manchester Uniteda, a riječ je o momčadi u rangu zagrebačke Lokomotive. E, ali kad Aberdeen igra u Europi, onda ga se gleda kao da je ne znam tko. Slična je situacija i s Gentom čiji igrači vrijede puno više od nas, ali sumnjam da su četiri puta bolji od nas kao što to sugerira njihova vrijednost na tržištu. Sve su to jako dobri igrači, ali ne znam baš da će nas pobijediti 4:0 ili 5:0.


Riječki branič se u nekoliko navrata spominjao u kontekstu interesa nekih belgijskih prvoligaša, ali transfer nikad nije realiziran. Bez obzira na to, Župarić je upućen u kvalitetu belgijske lige.


– U Belgiji se igra drukčiji nogomet nego kod nas. Belgijska liga je slična francuskoj, naglasak je na kontakt igri i ritmu koji je puno jači od onog u HNL-u. Moje je mišljenje ipak da njihov nogomet izgleda bolji od našeg isključivo zbog dobrih stadiona i atmosfere na tribinama, otprilike kao i u Škotskoj. Igrači u tim ligama vrijede puno više samo zato jer je na tribinama dvadest ili trideset tisuća gledatelja, a nisu bolji od nas. Mislim da to nije pravo mjerilo.Kao igrač koji je prije dvije sezone igrao Europsku ligu, jedan je od upućenijih uspoređivati ondašnju i današnju momčad.


– Kad pogledam gdje ti igrači Rijeke danas igraju… Mislim da smo prije četiri godine imali puno veću širinu, a u momčadi nije bilo toliko mladih igrača kao danas. Vrijeme će pokazati dostižemo li kvalitetom onu momčad od prije dvije sezone, moje je mišljenje da još uvijek nismo na toj razini. Daj Bože da netko u ovoj današnjoj momčadi iskoči u prvi plan, da se proda u Seriju A ili neku drugu ligu »petice« – zaključio je Župarić.