NBA

Golden State smanjio na 2-3, Lowry promašio za naslov prvaka

Hina

REUTERS

REUTERS



Aktualni NBA prvaci Golden State Warriorsi pobijedili su u petom susretu finala doigravanja Toronto Raptorse 106-105 i u seriji na četiri pobjede smanjili rezultata na 2-3.


Toronto je pred svojim navijačima imao prvu meč loptu za povijesni naslov NBA prvaka, ali nije uspio. Ranjeni Golden State nije želio samo tako prepustiti tron i u dramatičnom susretu gosti su zasluženo slavili. Toronto je imao zadnji napad, 15 sekundi za koš i slavlje, ali gosti su se obranili. Serija sada seli u Oakland gdje je u četvrtak na rasporedu šesta utakmica, a možebitna sedma, ponovo je u Torontu 16. lipnja.


»Znali smo da će biti teško, no nismo se predavali. Premda smo upisali tri poraza, to nije uništilo naše samopouzdanje. Dobili smo ovu priliku i bit ćemo spremni,« kazao je najbolji igrač u pobjedničkim redovima Stephen Curry.




Do sada je samo jedna momčad u povijesti finala NBA lige uspjela nadoknaditi rezultat 1-3. Prije tri godine Cleveland predvođen LeBronom Jamesom je gubio 1-3 od Golden Statea, a potom upisao tri pobjede za slavlje 4-3.


Aktualni prvaci su bolje otvorili susret. Poveli su 8-2, pa 11-6. Sredinom prve dionice imali su i +7 (19-12). Toronto je uzvratio serijom 9-0 za vodstvo 21-19, no do kraja prve četvrtine Golden State je vratio prednosti i na prvi odmor se otišlo rezultatom 34-28.


U drugoj dionici gosti su imali i 13 koševa viška (52-39), no Toronto je do poluvremena smanjio zaostatak na -6 (56-62).


U trećoj četvrtini Warriorsi su i imali najvećih +14 (77-63), ipak Raptorsi su smanjili veliki zaostatak na podnošljivih -6 (78-84).


U posljednjoj četvrtini napokon se ‘probudio’ najbolji igrač Raptorsa Kawhi Leonard i u nastavku smo gledali pravu dramu. Šest minuta prije kraja susreta Golden State je vodio 95-91, no Leonard je tada zabio 10 koševa u nizu uz jednu asistenciju za preokret i vodstvo 103-97. Međutim, gosti s dvije trice Klaya Thompsona i jednom Stephena Curryja dolaze u vodstvo 106-103 50 sekundi prije kraja.


Lowry potom smanjuje na 106-105, a Warriorsi rade dvije nevjerojatne pogreške. Prvo se Draymond Green vratio u zadnje polje, a potom je Demarcus Cousins napravio prekršaj u napadu. Toronto je imao 15 sekundi za pobjedu, gosti su odlično čuvali Leonarda pa je lopta došla do Kylea Lowryja koji je promašio šut za naslov prvaka.


Nakon mjesec dana pauze zbog ozljede u redove dvostrukog prvaka vratio se Kevina Duranta, međutim ponovo se ozlijedio nakon 11 minuta provedenih na parketu i po svemu sudeći za njega je ovo finale završilo.


»Kevin je žrtvovao svoje tijelo za nas. Zbog toga svi imamo puno emocija prema njemu,« dodao je Curry.


Goste su do pobjede vukli Curry sa 31 košem, osam skokova i sedam asistencija, te Thompson sa 26 koševa, šest skokova i četiri asistencije pri čemu su zajedno zabili čak 12 trica. Cousins je dodao 14, a Durant 11 koševa.


Kod Toronta najefikasniji su bili Leonard sa 26 koševa, Lowry sa 18, te Marc Gasol sa 17 koševa i osam skokova.